Ung lantbrukare påverkar i Bryssel

Filip Axelsson från Stora Aby är med och påverkar i Bryssel.

22 december 2018 08:30

Under några år har han varit engagerad inom LRF:s ungdomsarbete och har gjort en snabb karriär sedan han första gången fick en fråga om att bli ledamot i styrelsen. Han är nu för andra gången vald till ordförande. En post som väljs om varje år.

­– Så de är nog nöjda med mitt jobb, säger han.

Två gånger har han fått resa till Bryssel där han har varit med att påverka EU-kommissionen som arbetar fram ett nytt koncept för stöd till Europas lantbruk. Han är med i en grupp av unga europeiska lantbrukare som heter CEJA, the European Council of Young Farmers. Filips intresse finns främst inom skogsbruket. Han sitter med i en CDG-grupp (Civil Dialoque Group).

– Vi vill påverka så att vi kan få så bra avtal som möjligt för oss i Sverige. Det finns mycket man kan åstadkomma genom att påverka, menar han.

Resorna till Bryssel har varit spännande och lärorika, menar Filip Axelsson. Bara att hitta rätt i de enorma lokalerna är ett äventyr. Filip tycker ändå att arbetet inom LRF och ungdomssektionen här hemma är precis lika utvecklande och intressant. Hans engagemang tar visserligen tid, men han tycker att det är det värt trots att det blir mindre tid för honom att vara ute i skog och mark. Han är en inbiten jägare.

Till vardags finns han på förädrarnas gård i Stora Aby vid Mörlunda, där man framför allt satsar på att odla potatis.

– Jag vill gärna utbilda mig vidare på Alnarp, som har en bra lantmästarutbildning, säger han vidare.

– Min syster och jag kan tänka oss att fortsätta här på Stora Aby när det är dags för våra föräldrar att gå i pension.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Brita Freudenthal