"Rena skräckscenariot väntar om ingenting görs"

Tuffa utmaningar väntar. Ekonomichefen Henric Svensson får stöd för sina farhågor om kommande ekonomisk vargavinter framöver i den stora genomgång av kommuns ekonomi som gjorts av SKL.

13 februari 2019 11:00

Hans Stark, Mona Fridell och Anders Nilsson från Sveriges kommuner och landsting (SKL) fanns på plats vid fullmäktiges sammanträde, för att presentera resultatet av den stora genomlysningen.

De har vänt på snart sagt varje sten och kontrollerat hur kommunen använder sina pengar. Eller skattebetalarnas om man så vill. Genom att jämföra med andra liknande kommuner och med en beräknad modell har man kommit fram till ett resultat.

– Resultatet visar att Hultsfred har högre kostnader för gymnasieskola och socialförvaltning än jämförbara kommuner, sa Hans Stark, men samtidigt lägre kostnader för grundskolan.

I undersökningen har man också tittat på skattesatsen, som är högre i Hultsfred än i andra kommuner.

– Men trots höga skatter har det blivit förhållandevis låga resultat, sa han. Bortsett från 2018 som visar ett resultat bättre än budget.

Summan av kardemumman blir att det väntar tuffare tider. Med utgångspunkt från det som varit ser SKL en tuff framtid för kommunen, där stora omstruktureringar väntar de kommande åren.

– Det handlar om riktigt stora utmaningar, rena skräckscenariot väntar om ingenting görs, sa Mona Fridell.

Men SKL-folket tror samtidigt att det inte ska behöva bli på det viset.

– Vi har fullt förtroende för att ni ska lyckats med det här, Anders Nilsson, som också passade på att ge några goda råd.

– Följsamheten bör bli bättre, det behövs en god budgetdisciplin så kommer det att lyckas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa