Han summerar ett händelserikt 2018

2018 går in på slutspurten. Ett både intensivt och händelserikt år i Hultsfreds kommun. Kommunalrådet Lars Rosander blickar tillbaka på en rad viktiga händelser under året.

30 december 2018 10:00

En av de största höjdpunkterna under året för Lars Rosander personligen, var förstås valet i september, där hans parti, Centern, fick 33 procent av rösterna och egen majoritet i kommunfullmäktige. Så läget i kommunen är inte lika rörigt som på riksnivå.

Men trots den egna majoriteten är Rosander varm anhängare av samarbete och breda lösningar även utanför partigränserna.

Även på det kommunala planet har det hänt en hel del som är värt att nämna, tycker kommunalrådet.

Som till exempel att den så länge efterlängtade saneringen av Vartaområdet kom i gång tidigt i våras.

– Nu är alla byggnaderna borta, säger Rosander som själv tog det första rivningstaget med grävmaskinen, nu återstår att sanera den förorenade marken och en upphandling av det jobbet ska göras.

Samtidigt jobbar kommunen med att marknadsföra området och att göra en detaljplan.

– Vi jobbar med riktade insatser mot företag som kan tänkas vara intresserade att etablera sig här, säger Rosander.

Fast något napp har det inte blivit än.

Markområdet har legat för fäfot sedan batterifabriken lades ner, och de senaste 16 åren har otroligt mycket arbete lagts ner för att få till en sanering för att göra marken användbar igen.

En annan milstolpe är förstås de nya lokalerna i gamla biblioteket, där arbetsförmedlingen blivit sambo med kommunens arbets- och integrationsenhet. Och att det nyaste trygghetsboendet vid sjön Hulingen invigts.

– Dessutom har första spadtaget tagits till bygget av de nya trygghetslägenheterna vid Ekliden, säger Rosander.

Föreningen Trygga Hem, en kooperativ Hyresrättsförening, bildades under året och har tagit över kommunens särskilda boenden och kommer under de kommande åren att göra omfattande utbyggnader.

En annan händelse Rosander vill lyfta fram är att man nu kommit i gång med ortsvandringarna. Både i Silverdalen och Virserum hittills och fram på vårkanten fortsätter man i de andra orterna.

– Sedan kommer vi att följa upp med investeringsbudgeten, säger Rosander, så att det verkligen händer något och inte bara blir en promenad.

Under 2018 befolkningsutvecklingen i kommunen vänt. Från att formligen exploderat under 2016 och 2017 har befolkningen börjat minska igen.

– Vi har tappat 200 personer i år, säger Rosander. Men vi har fortfarande kö till både skola och förskola. Nu i februari kommer vi att öppna två nya avdelningar i Hultsfred och två i Virserum, där det också blir en ny modul.

Befolkningsutvecklingen är givetvis en utmaning. För samtidigt som det är full fart framåt, gäller det också att ha en beredskap att krympa organisationen, om det skulle bli nödvändigt.

Kampen för järnvägen har också varit en del i den kommunala verkligheten under året. Nu lämnar man dock över till nya Region Kalmar län, som får ta ansvaret.

– Det blir en mer jämbördig part i förhandlingarna med Östergötland, säger Rosander, som hoppas att det ska gå att övertyga grannlänet om att slå vakt om, och utveckla Stångådalsbanan.

– Det är också intressant med Scanias vilja att transportera hytter med tåg till Nässjö, säger Rosander. Och Södras vilja att frakta massaved till Mönsterås.

Lars Rosander ser också fram mot fortsatta satsningar under 2019. Bland annat med den nya stora förskolan i Södra Ekeberg. Och förstås det nya biblioteket.

– Totalt har vi investeringar framför oss på 230 miljoner kronor. Det är stora investeringar - verkligen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson