De renoverar - och lär sig språk

Upprustningen av Hultsfreds Folkets Park får en flygande start. Arbetsförmedlingen och kommunen har dragit igång ett gemensamt projekt, där ett gäng ungdomar får lära sig både jobb och språk.

10 juli 2018 08:00

Så i stället för 10-15 år, som eldsjälen Lennart Beijer räknat med att upprustningen skulle ta på frivillig väg, är projekttiden nu satt till två år.

– Det sätter press på oss gamla pensionärer, säger han. Vi får hänga i ordentligt.

I går drog upprustningsprojektet igång på fullt allvar. Efter en frukostsamling på dansbanan startade upprustningen. Det handlade i första hand om att etablera arbetsplatsen i "Byschan" och att plocka bort alla nitarna från väggen på försäljningsboden.

– Det är 25 år av festivaler och varje år har det satts upp nya affischer, säger Lennart Beijer, som räknar med många styva dagsverken innan det går att skrapa och måla.

I första läget är det fem deltagare i projektet, berättar projektledare Hassan Farah. Målet är att de ska få lära sig det mesta om hur man jobbar i Sverige och förstås träna svenska. Under projektet kommer de också att få träffa både studievägledare och arbetsförmedlare.

Det här projektet går under arbetsnamnet "Språk i praktiken" och det betyder att Lennart Beijer, John Christiansen och de övriga handledarna också blir lite av språklärare när de håller arbetet igång.

Framförallt handlar den här upprustningen om att måla om och göra snyggt, men det är oundvikligt att det blir en del snickeriarbeten också under resans gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa