För varje EU-land väntas ekonomisk tillväxt under 2019, konstaterar EU-kommissionen i sin ekonomiska sommarprognos.

För tillfället fortsätter den europeiska ekonomin att stå emot, trots ett mindre gynnsamt internationellt läge, säger finanskommissionär Pierre Moscovici på en presskonferens i Bryssel.

Totalsiffrorna är därför oförändrade jämfört med vårprognosen: 1,4 procents tillväxt i hela EU och 1,2 procent i euroländerna. De största skillnaderna finns i öst där länder som Ungern, Rumänien, Kroatien och Litauen nu knuffas upp rejält vad gäller uppskattad tillväxt i år.

Även för Sverige tror kommissionen nu på en större tillväxt än tidigare. Sommarprognosen pekar på en uppgång med 1,7 procent i år, mot en gissning på 1,4 procent så sent som i början av maj. Nästa år siar EU-kommissionen om en tillväxt på 1,5 procent i Sverige.

Mörka moln syns samtidigt vid horisonten. Handelsspänningarna mellan USA och Kina och mellan EU och USA väcker oro, liksom den fortsatta osäkerheten kring brexit.

"På hemmaplan inom EU utgör ett brexit utan något avtal en allvarlig riskfaktor", säger eurokommissionären Valdis Dombrovskis i ett pressmeddelande.