Han vill starta en båtlinje från Norrköping

Den 1 juni avgår den första båten vid Hamnbron. Via Esterön går turen till Sandviken och Kolmårdens djurpark. I alla fall om entreprenören Björn Hammarskjöld får bestämma.

10 mars 2019 19:00

Vi har hört den förut – båtar från centrala Norrköping och ut till Esterön och Kolmårdens djurpark. Björn Hammarskjöld har också hört den förut.

– Jag har nu bott i Norrköping i 15 år och börjar bli trött på det här snacket. Det är på tiden att någon tar tag i det här och fixar fram en båt. Jag vill göra något för Norrköpingsborna.

Tanken tog fart på allvar för tre veckor sedan.

– Jag gick och funderade på vad jag skulle göra i sommar. Då kom jag på det; jag ska starta en båttur till Kolmården, säger Björn och skrattar.

Hur realistiskt är det här projektet?

– Det är långt fortskridna planer. Den 1 juni ska den första turen gå.

Björn letar just nu efter en båt.

– Först tänkte jag en mindre som tar plats för 10–12 passagerare, men efter att ha pratat med Transportstyrelsen så tror jag att jag kan ha en större passagerarbåt.

Båtturen ska starta innanför Hamnbron.

– Jag för en dialog med kommunen. Jag vill helst av allt lägga till vid det Gamla Tullhuset, men det kan bli på andra sidan roddklubben också.

– Kommunen erbjöd mig inga pengar, men det hade jag knappast räknat med. Fast de vill gärna bidra med marknadsföring och matnyttiga kontakter. Eventuellt kan de köpa in extra båtturer av oss under O-ringen ifall några pengar finns kvar i kassan, säger Hammarskjöld.

På entreprenörens cv finns bland annat att ha startat en egen busslinje. När det blev allt sämre möjligheter att åka kollektivt från Djurön in till Norrköping, så drog han 2016 igång en egen busslinje.

Några månader senare fick han dock lägga ner den då det var för få som ville finansiera linjen.

Den här gången vill han få fler ekonomiska samarbetspartners med på tåget. Han hoppas på stöd från lokala aktörer som Kolmårdens djurpark, campingen First Camp i Sandviken och restaurang Sjöstugan i Sandviken.

Han har träffat Transportstyrelsen och har blivit utlovad ett möte med Östgötatrafiken för att prata om möjligheten att kunna köra kollektivtrafik. Björns dröm är att Östgötatrafiken sätter in denna linje på försök i sommar.

– Vill man så kan man, det är jag helt säker på, säger han.

För ett par år sedan började Norrköpings kommun utreda möjligheterna med en båtförbindelse mellan Krokek och Norrköping, detta är ett led i den nya översiktsplanen för landsbygden där Krokek pekas ut som en prioriterad utvecklingsort.

– Vi håller på att plocka fram ett samrådsförslag. Men det finns tyvärr inga möjligheter för en kommunal båtlinje, så jag tycker det är jätteroligt med ett privat initiativ om en båtlinje, säger Johan Mases, processansvarig för översiktsplanering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa