Raof Daraghmeh har bakgrund som miljöexpert med flera års studier inom agronomi och biologi på universitet i Jerusalem, Grekland och Sverige.

Sedan ett par år arbetar han som trafiklärare.

– Många som kommer hit från andra länder kan manövrera bilen men kan inte trafikreglerna, trafiksäkerheten och miljöanpassad körning, säger Raof Daraghmeh.

Artikelbild

| "Många som kommer hit från andra länder kan manövrera bilen men kan inte trafikreglerna och trafiksäkerheten", säger Raof Daraghmeh som öppnat ny körskola i Linköping.

I veckan öppnade han City trafikskola Linköping.

– Det är mycket konkurrens bland trafikskolor, men jag har utländsk bakgrund. Det kan vara viktigt för nyanlända som inte kan svenska och vill ta eller validera sitt körkort, säger han.

Raof Daraghmeh tror att det är bra att han har förståelse för en invandrares situation samt talar arabiska.

– Många som kommer till Sverige har arabisk bakgrund. Det är lättare att förstå olika trafiksituationer om det är på sitt eget språk men jag pratar svenska och engelska också, säger han.

Artikelbild

Det kan vara klurigt att köra i Sverige om man tidigare kört på ett helt annat sätt i sitt hemland, menar han.

Högerregel, stoppskylt och krångliga parkeringsskyltar. Det är mycket man ska kunna för att få körkort i Sverige.

– De flesta som kommer från Mellanöstern kan inte högerregeln.

Enligt Raof Daraghmeh händer det att nysvenskar blir lurade av privatpersoner som erbjuder trafiklektioner för en billig peng.

– De vill ha två, tre hundra spänn för privatlektioner. Jag brukar säga så här: "Du ska inte lita på dem. Kör hemma och vid sidan av, men betala inte för det", säger han.

För Raof Daraghmeh är miljövänlig körning viktig.

– Därför har jag köpt in miljöanpassade bilar, säger han.

Att inte bromsa för mycket är ett säkert miljötips. Ett annat är att växla upp snabbt, från tvåan till fyran eller trean till sexan.

– Släpp gasen i god tid. Särskilt vid en cirkulationsplats eller trafiksignal. En del har bråttom, kör fort, bromsar och förstör för andra i trafiken. Men bry dig inte om de som stressar utan tänk på miljön i första hand.