Gott om sommarjobb att söka

Ofrivilligt sysslolös i sommar? Det är inte för sent. För den som söker sommarjobb finns det fortfarande ovanligt många tjänster att söka.

Flest lediga jobb finns inom vården men även handeln och restaurangbranschen skriker efter sommarpersonal.

20 maj 2019 06:00

Hittills i år har 110 000 lediga sommarjobb annonserats på Arbetsförmedlingens sajt Platsbanken, vilket är nytt rekord.

Dels beror det på att det är en väldigt god arbetsmarknad. Det är många som jobbar vilket betyder att många ska ha semester. Sen har Arbetsförmedlingen under ett antal år haft bättre och bättre samarbete med arbetsgivare kring rekryteringen till sommarjobb, säger Johan Eklöf, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Leder ofta till mera jobb

Nästan en fjärdedel av alla lediga sommarjobb är som undersköterska, vilket beror på att undersköterskorna utgör Sveriges största yrkeskår. Men även andra vårdyrken som vårdbiträden, vårdare och boendestödjare toppar listan.

Behovet av sommarpersonal är stort även utanför vården. Till exempel skriker handeln efter butikssäljare och kassapersonal medan behovet av hovmästare och servitörer är stort inom restaurangbranschen.

Enligt Johan Eklöf är sommarsäsongen en bra inkörsport för unga och nyanlända som vill etablera sig på arbetsmarknaden.

Det är en jättebra möjlighet att visa vad man går för. Inte sällan leder det vidare till heltidsjobb eller jobb under helger och lov för studenter och andra utan fast förankring på arbetsmarknaden.

Varierande språkkrav

På topplistan över jobb som saknar utbildningskrav finns bland annat personlig assistent, städare och vissa jobb som servitör.

Medan språkkraven över lag är höga på arbetsmarknaden finns det några yrken där begränsade kunskaper i svenska kan vara okej.

Till exempel personlig assistans. Där kan det vara bra om man talar ett speciellt språk om brukaren har de kraven. Likaså är städare ett klassiskt ingångsjobb där det fortfarande krävs svenska men på en lite lägre nivå.
Fakta: Tips till dig som söker sommarjobb

Berätta för personer du känner att du söker jobb och be dem hålla ögonen öppna.

Ta kontakt spontant med en arbetsgivare och berätta vem du är, vad du kan bidra med och varför du är intresserad av att jobb hos just dem.

Innan du tar kontakt: Läs på om arbetsgivaren, till exempel på deras hemsida, i artiklar och på sociala medier.

Både när du söker och får jobb är det viktigt att känna till dina rättigheter och skyldigheter. Ställ inte upp på att arbeta svart eller "provjobba" gratis.

Innan du tar ett jobb, be om ett skriftligt anställningsbevis med arbets- och lönevillkor.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helen Preutz/TT