Här är Elins nästa resmål

Ju mer hon reser, ju mer inser hon hur mycket det finns kvar att upptäcka. Elin Holgersson från Gamleby har just gett sig iväg på ännu en långresa.

9 november 2018 08:00

Någon resfeber verkar hon inte ha, Elin, när vi träffas hemma i hennes lägenhet några dagar före avresan. Hon har inte ens börjat packa. Men hon är å andra sidan resvan och verkar full ha koll på läget.

Katten Snuttan är däremot förstås helt ovetande om vad som är på gång, där hon busar runt och stryker sig mot mina händer och reporterblock i soffan.

När du läser detta, har Elins lillasyster precis flyttat in i lägenheten, för att ta hand om såväl katt som krukväxter under de närmaste månaderna.

Elin själv befinner sig då i Sydafrika, tillsammans med sin sambo David Nyberg. De ska åka med Rosa bussarna. Resan tar 45 dagar och går från Sydafrika upp till Tanzania.

– Jag vet inte hur länge vi är på varje ställe, men det kommer att bli en del tillfällen att utforska, säger Elin, som hoppas att få se många djur.

Hon tycker om att fotografera, gärna med djur och natur som motiv. Tidigare har David och hon mest rest till olika städer. De har hunnit med elva länder hittills, sedan den första resan de gjorde till Turkiet 2012.

Framöver kommer det att bli mer natur på resorna. Efter Afrika åker paret hem över jul några dagar, innan de sticker iväg på nytt, nu till Nya Zeeland. Det är den dramatiska naturen som lockar.

– Jag har velat åka dit ända sedan jag såg filmen Sagan om ringen och fick veta att den var inspelad där, berättar Elin.

På Nya Zeeland har de planerat att tälta, när de reser runt, för att komma närmare naturen.

Därifrån ska de ta sig till Sydostasien, där planen är att besöka i tur och ordning Thailand, Kambodja, Vietnam, Filippinerna, Indonesien och Sri Lanka. I juni nästa år ska de vara tillbaka i Gamleby.

– I Sydostasien kommer vi att backpacka runt på egen hand, säger Elin, och visar en ryggsäck som har inköpts just för detta ändamål.

Att backpacka innebär nämligen att allt man har med sig på resan ska rymmas i ryggsäcken, så det gäller att fundera på vad som är verkligt viktigt och vad som kan lämnas hemma.

Det stående tipset är att hellre packa för lite, än för mycket. Det mesta kan köpas på plats, och kläderna tvättas vartefter. Kamerautrustning är dock viktigt för Elin att ha med, så den tänker hon se till att göra plats för.

Hon säger att det är svårt att veta hur länge de kommer att vilja stanna på varje ställe, eftersom de aldrig har gjort en sådan här resa förut. Därför kan det hända att de stuvar om en del i sin planering.

När vi träffas, ska de strax ge sig iväg, men i tankarna funderar Elin redan på kommande resor; till Island, Nordamerika och Sydamerika. Hon tror att det är nyttigt att resa.

– Man får lite perspektiv på sitt eget liv, när man ser hur andra har det i andra länder.

Hon har också insett hur mycket hon har kvar att upptäcka.

– Ju mer vi har rest, desto större blir världen.

Men samtidigt som hon ser fram emot resan, är det mycket som hon vet att hon kommer att sakna i hemlandet: Snuttan och familjen. Även jobbet som fysioterapeut på kommunens rehabteam.

– Jag valde att utbilda mig till fysioterapeut för att jag ville hjälpa människor, så jag kommer att sakna att träffa människor och hjälpa dem på mitt sätt, säger hon.

Precis innan avresan har hon dessutom blivit moster, sedan hennes storasyster fått barn.

Den som vill följa Elin på hennes resa, kan göra det på hennes Instagram: "elinpelinh".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingrid Johansson-Hjortvid