De bakar 23 000 bullar – i timmen

Bulldoften ligger tung och kryddigt söt över Findus fabrik i Loftahammar, där det är bråda dagar att hinna baka allt till sommaren.

23 juni 2019 08:00

Det var Åke Strömberg som grundade Wienerbagarn, som företaget då hette, år 1960 i Stockholm. Fabriken har funnits i Loftahammar sedan 1966.

I dag jobbar där totalt 46 personer, varav tre säsongsanställda, och för tillfället behövs inte mer personal. Sommaren är högsäsong för bullätande, men det är något som måste förberedas i god tid:

– Vi börjar bygga lager i mars–april inför sommaren och semestern, säger platschefen Ulrika Björkholm.

Visserligen är svängningarna i efterfrågan inte lika stora som förr i världen, men det är ändå en tydlig uppgång framöver, när vi vill sitta ute och fika och ha med bullar till stranden.

– Det är inte så många som bakar själva längre, utan det är mest om man vill göra något med barnen, säger Patrik Svensson, administrativ chef på fabriken i Loftahammar.

Eftersom fabriken håller stängt vecka 28–31 gäller det att hinna baka klart innan dess. Och sedan kommer nästa intensiva bakperiod för de anställda: inför kanelbullens dag den 4 oktober. Redan i mitten på september måste bullarna vara färdiga att lastas ut till den dagen.

– Har det varit en bra sommar med mycket picknickväder ligger vi lite risigt till, skrattar Ulrika.

Märker ni av att folk vill vara nyttiga och äter mindre bullar?

– Visst finns det en hälsotrend, men det känns som om bullar ändå är något som man unnar sig, säger Ulrika.

På senare år har fabriken gjort en del investeringar för att kunna slopa palmolja i sina produkter. Bullarna är nu helt fria från det.

En annan investering har gjorts för att ta vara på deg som annars skulle kastas. Nu blir den biogas.

Även om fabriken i Loftahammar mest förknippas med bullar – tillverkningen ligger på 23 000 i timmen – består produktionen av mycket mer än så: matbröd (inklusive pizzabottnar), smördeg, pajskal, ostpajer, kakor och wienerbröd.

Har ni några nya produkter?

– Ja, ny för i år är "lyxigt stor kardemummabulle", som väger 80 gram, och till jul förra året lanserade vi en saffransbulle, säger Ulrika.

Produktutvecklingen sker vid Findus huvudkontor i Malmö, men Loftahammar testar också en del och kommer med förslag.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi tror att det finns utvecklingspotential i fabriken, säger Ulrika.

– Vi har projekt på gång, som vi hoppas ger oss volymökningar, så vi ser på framtiden med tillförsikt, säger Patrik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa