Från fiskeby – till tech-mecka

”Om du inte är i Shenzhen ännu så är du galen”. Så sa Edith Yeung, Kinachef på den amerikanska riskkapitaljätten 500 Startups. På ett par decennier har Shenzhen gått från att vara en kinesisk fattig fiskeby till att vara världens ledande tech-mecka när det kommer till hårdvara och elektronik.

24 juli 2018 10:30

Schenzhen förkroppsligar på många sätt utvecklingen av det moderna Kina. Här laboreras med kapitalismen, och genom att skapa en frizon för entreprenörskap har startups och unga innovativa företag banats väg att snabbt ta mark och accelerera. Inte bara utmanar Schenzhen världens centrum för innovation och entreprenörskap, Silicon Valley - tillsammans med närliggande innovations- och tillverkningsnoden Guangzhou och det finansiella centrat Hongkong har man antagit namnet ”The Greater Bay Area” som direkt utmanar ”The Bay Area” som utöver Silicon Valley omfattar San Fransisco.

I dag bor cirka 20 miljoner människor i Shenzhen, som är hem åt några av världens mest framstående teknikjättar. Kinesiska bolag har blickat ut globalt och benchmarkat med stora internationella företag. Nu inser fler och fler att de behöver bli stigfinnare och själva staka ut vägen framåt. Testa, utvärdera, utforska. Plocka in experter.

I teknikparken Shenzhen Bay Business Plaza hittar vi huvudkontoret för den sociala plattformen Tencent,

e-handelsföretaget Alibaba och sökmotorn Baidu. Parken är en av många liknande satsningar på att bygga upp nya Science Parks i Shenzhen, det ena projektet mer imponerande än det andra. Många kvadratmetrar och många unicorns. Siffrorna är svindlande och svåra att ta in. På inkubatorn WeYoung samlas unga entreprenörer. Jag får intrycket av att många startups börjar med en kapitalstark serieentreprenör som hyr in ett team med unga entreprenörer som gasar från dag ett. Efter ett år vet man om det tar fart. Om inte så läggs företaget ner.

Har du en riktigt bra prylidé, men behöver diverse komponenter för att färdigställa ditt koncept så bör du ta en tur till Huaqiangbei-marknaden. Området sträcker sig drygt en och en halv kilometer och innehåller alla elektronikkomponenter du kan drömma om – allt från kretskort till komponenter, switchar, ledljus, kablar och skärmar. Det blinkar, låter och rör sig - och du förväntas pruta med varje försäljare i vartenda hörn. En affär som oftast slutar med både en nöjd säljare och köpare tror jag. Om nu prylarna funkar när du kommer hem…

Här finns hela logistikkedjan för att bygga en produkt. Det som tar uppåt fyra veckor att färdigställa hemma, på grund av långa leveranstider, kan du bygga ihop på ett par veckor här. Det är en stor konkurrensfördel i en värld där snabba leveranstider blir allt viktigare för att behålla kunden.

Det som ändå utmärker Shenzhen är nybyggarandan och känslan av att allt är möjligt. I takt med att allt fler innovativa och kreativa människor har upptäckt Shenzhen så har tillverkningsindustrierna flyttat ut från stadskärnan, medan allt fler utvecklingsenheter etablerar sig i staden. I dag är design och innovation del av stadens DNA och bidrar till dess utveckling. Vår gamla uppfattning av Kina som copy-cat behöver suddas ut. Känslan jag bär med mig hem är att detta är världens nya centrum för innovation.

Fotnot: Lena Miranda, vd för Science park Mjärdevi i Linköping, tillbringar ett par veckor i Kina där hon studerar det kinesiska ekosystemet för innovation och entreprenörskap. Det här är hennes tredje krönika från resan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!