Framtidens motorcyklar är här

Årstiden är mörk som kolfiber. Men det bekommer inte hojentusiasterna – snart är det ju vår. Ett bevis på det är mc-mässan i Stockholm. Denna kromblänkande tillställning fungerar som startskott för säsongen på två hjul.

28 januari 2019 10:43

Tänk om fler körde motorcykel. Då skulle trafikstockningarna, parkeringsproblemen och slitaget på våra vägar minska. Och mc-intresset är redan stort. I fjol fanns det drygt 325 000 inregistrerade hojar, vilket är svenskt rekord. Samtidigt går utvecklingen snabbt framåt. Motorcyklarna blir allt säkrare och får mer och mer avancerad elektronik. Sådana tekniska framsteg härstammar från tävlingsvärlden. Inför 2019 har det kommit en hel drös effektstinna sportvidunder.

Starka motorer

Nu kan flera hojar leverera långt över 200 hästkrafter – som de italienska nyheterna Ducati Panigale V4 R, Aprilia RSV4 1 100 Factory och MV Agusta Brutale 1 000 Serie Oro. Och det klarar även BMW S 1 000 RR och Kawasaki H2.

Medan sportmaskinerna kan vara hopplöst dyra att försäkra säljs det desto fler äventyrshojar. Dessa är mångsidiga och gjorda för bekväma resor på skiftande underlag. Med lång fjädringsväg och grova däck framkallar de en aura av dramatik, låt vara att de flesta ägare mest kör på asfalt och aldrig ger sig iväg på någon jorden-runt-resa.

Nostalgifest

Några nyheter är Yamaha Ténéré 700, KTM 790 Adventure och BMW F 850 Adventure. I sammanhanget passar även Yamaha XSR 700 XTribute in. Den är en modern hyllning till klassikern XT 500, som redan år 1976 sådde fröet till äventyrskategorin. Och nostalgi är någonting som ständigt är i ropet. Det visar inte minst Triumphs tillbakablickande Scrambler 1 200 och Royal Enfields – båda 650-kubikare.

Elen avlägsen

Däremot talas det fortfarande ganska tyst om alternativa drivkällor. Medan elmotorn har fått ett stort genombrott i mopedvärlden går utvecklingen desto långsammare för motorcyklar, låt vara att Harley-Davidsons Live Wire ska komma i år. Många tycker att en mc ska mullra och dåna och att ljudet är en del av känslan med att köra på två hjul. Men så är också hojen mer ett nöjesfordon än ett praktiskt transportmedel.

Fotnot: Mc-mässan arrangerades på Friends arena i Stockholm, 25–27 januari.

Några av de största nyheterna 2019

+ KTM 790 Adventure R.

Den nya grussprättaren har 790-motorn från Duke som ger 95 vildhästar. Den har 19-tums framhjul, kurv-abs och styrdämpare.

+ Husqvarna Svartpilen 701.

Hojen från det före detta svenska märket har en kraftkälla från KTM 690 Duke. Den är inspirerad av flat track-maskiner.

+ MV Agusta Brutale 1 000 Serie Oro.

En kåplös hoj på 208 hästar. Italienarnas nya Brutale är helt vild. Frågan är bara om det går att utnyttja krafterna?

+ Indian FTR 1200 S.

I USA har grusracern FTR 750 vunnit så gott som allt. Nu kommer hojen i en tuff gatversion med en ny motor på 1 200 kubik.

+ Triumphs Scrambler 1 200 XE

Äntligen har Trajan vuxit till sig. Nu kommer en retro-Scrambler med massor av elektronik och en rejäl motor på 90 hästar.

+ Suzuki Katana

Den klassiska maskinen kommer i modern skepnad. Det innebär ny design, modern elektronik samt 1 000 kubik och 150 hästar.


Elexplosion på två hjul

Medan elmotorcyklar är tämligen sällsynta har eldriften slagit igenom på mopedsidan. 2017 utgjorde andelen eldrivna mopeder drygt 1,5 procent av nyregistreringarna. I fjol var antalet drygt 20 procent. I Stockholm hade var tredje nysåld moped en elmotor.

Källa: Moped- och motorcykelhandlarnas riksförbund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!