Företagskluster får 40 miljoner kronor

Det blir en andra etapp för det östgötska innovationsklustret Visual Sweden. Klustret beviljas nu finansiering från statliga Vinnova och regionala aktörer, på sammanlagt 40 miljoner kronor.

7 juni 2019 06:00

Vinnova står för 28 miljoner av finansieringen. Visual Sweden drivs av Linköpings universitet tillsammans med ett 80-tal företag och organisationer i Östergötland. Däribland stora myndigheter som polismyndigheten, SMHI och Luftfartsverket. Bland företagen finns de allra största som Toyota och Saab, men också små och mellanstora, som Amra och Sectra. Klustret startade 2016 och beviljandet av en andra etapp fram till 2022 är betydelsefullt.

– Det är ett kvitto på att vi har prickat rätt. Vi ser också att vi får ett allt större internationellt intresse, bland annat i en utvärdering som beställdes av Vinnova nyligen. Andra länder är imponerade av koncentrationen av företag inom området visualisering i vår region, säger Anders Carlsson processledare för Visual Sweden.

– Idéer finns det gott om så pengarna kommer väl till pass! tillägger han.

Vad har ni för planer?

– Vi vill bland annat närma oss pappersindustrin och flera statliga verk som ännu inte har deltagit i arbetet. Hållbarhet och visualisering av Agenda 2030 kommer att vara viktiga inslag framöver.

Han beskriver hur Visual Sweden arbetar inom flera olika områden, bland annat med gränssnittet mellan människa och maskin, där artificiell intelligens är maskinen.

– Det är ett område som kommer väldigt starkt nu. Det är viktigt att se AI som ett verktyg som förstärker människan och här finns otroligt mycket att göra.

Eller så kallade digitala tvillingar inom medicin, industri och stadsbyggnad kan bygga upp simuleringar.

– Inom medicinsk tillämpning handlar det om att skapa en digital kopia av en människa som man sedan ska kunna testa både mediciner och simulera operationer på. Det här kräver givetvis insamling av otroligt mycket data. Inom till exempel flygindustrin finns redan digitala tvillingar i forma av simulatorer. Man kan tänka sig att varje plan har en egen tvilling som åldras likadant som det fysiska flygplanet.

Ett annat projekt är skanning av stora miljöer, något som är intressant både inom kriminalutredningar och inom till exempel bevarande av skogsmark och stadsplanering.

– Det kan handla om visualisering av en brottsplats, eller skanning som gör att man kan bedöma material.

I maj nästa år står Linköpings universitet värd för två internationella konferenser inom datorgrafik och visualisering – Eurographics och Eurovis – tillsammans med Visualiseringscenter och Visual Sweden.

Visual Sweden

Startade 2016 efter att Vinnova utsett initiativet som vinnare i Vinnovas Vinnväxt-tävling. Samlar Östergötlands näringsliv och forskning inom visualisering och bildanalys – ett av de absolut starkaste innovationsområdena i regionen. 40 projekt har hittills startats inom områden som stadsbyggnad, samhällssäkerhet, individanpassad sjukvård och industriell kvalitetssäkring. Det första projektet utgjordes av en drönarbaserad skanning av Norrköpings industrilandskap, vilket resulterade i världens hittills största digitala 3D-stadsmodell fångad med drönare. Stor uppmärksamhet fick också ett projekt för ansiktsigenkänning som drevs tillsammans med polisen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa