Ungt par satsar på eget företag

Det stora intresset för självhushåll och odling förde dem samman. Nu hoppas Isabelle Nilsson och Mikael Book att deras lilla gårdsföretag utanför Grytgöl ska växa.

22 juni 2019 19:00

– Vill man ha en förändring måste man vara förändringen, säger 28-åriga Isabelle Nilsson när hon motiverar varför hon brinner för självhushåll och ekologisk odling. Och hon får inte oväntat medhåll av sambon Mikael Book, 32 år.

De tar emot på den lilla gården i Boka, utanför Grytgöl, som varit deras hem sedan februari 2015. Här odlas bland annat vitlök, isbergssallad och rödbetor i långa rader. På gården bor också ett antal höns och två grisar.

– Grisarna är mina arbetskamrater, de äter rent så att jorden sedan kan användas för odling, säger Mikael.

För här finns inga motorredskap. De redskap som används är de som drivs med handkraft. Och det har visat sig att det fungerar riktigt bra. Så bra att paret nu kommer att kunna leverera grönsaker till kunder efter ett prenumerationssystem.

– Vi satte en gräns på tio nu i början och det blev fullt direkt. Nästa år hoppas vi kunna levererar till dubbelt så många, säger Isabell, som också är konstnär och även jobbar med olika integrationsprojekt. Mikael kör jordbruket på heltid.

De är självhushållande på grönsaker, kryddor kött och ägg. Tanken är att plantera bärbuskar och fruktträd för att även kunna skörda eget där. Planen är också att bygga två större växthus för att kunna leverera grönsaker längre tid på året.

–  Det gäller alltid att våga prova, konstaterar Mikael som samtidigt medger att jobbet tär en del på kroppen.

– Men det här är verkligen drömmen för oss. Jag trodde bara inte att den skulle blir verklig, säger Isabelle och Mikael håller med i ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt