Lokalt företag miljardförvärvar i Polen

28 november 2019 08:27

Aluminiumtillverkaren Gränges, med verksamhet i Finspång, har gjort upp om att köpa polska Aluminium Konin för 2,3 miljarder kronor på skuldfri basis, skriver Gränges i ett pressmeddelande.

Aluminium Konin är en tillverkare av valsad aluminium. Förvärvet beräknas bidra positivt till Gränges vinst inom tolv månader efter slutförd affär, enligt bolaget.

"Aluminium Konin tillför en stark position inom flera attraktiva nischmarknader, ökar Gränges närvaro i Europa och möjliggör synergier", skriver Gränges i ett pressmeddelande.

Gränges planerar att i samband med förvärvet genomföra en nyemission med företrädesrätt för befintliga ägare på totalt omkring två miljarder kronor, i syfte att upprätthålla Gränges finansiella styrka. Det nya kapitalet kan även till viss del komma att användas till framtida tillväxtinvesteringar.

Fjärde AP-fonden, med 9,5 procent av aktierna i Gränges, har lovat att teckna sin andel av emissionen. Gränges har även fått garantiåtaganden från de banker som finansierar transaktionen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT