Anders Axelsson slutade i våras sitt uppdrag som kommundirektör efter tio år. Då sa han att "Det är en rätt lång tid, nu ska det bli kul att göra något annat”. Något annat är just nu att han arbetar kvar i Finspångs kommun.

– Så är det. Jag har varit vd i FFIA (Finspångs förvaltnings- och industrihus AB) sedan 2011, men har egentligen haft för lite tid för det. Nu arbetar jag ungefär halvtid med vd-uppdraget, förklarar Anders Axelsson.

Vad gör du nu som du inte hann med förut?

Artikelbild

| Anders Axelsson har inte gjort någon hemlighet av att han är intresserad av arbete utanför Finspång kommuns gränser.

– Jag jobbar med att strukturera och systematisera kommunens styrning av sina bolag. Det kräver mer tid och är ett större arbete än det jag hann med förut när jag också var kommundirektör. Det är länge sedan det gjordes och det behövs en uppdatering.

FFIA är moderbolag för Vallonbygden AB , Finspångs tekniska verk AB och Finspångs stadsnät finet AB.

– Problemet är att det inte finns några anställda i FFIA, som det gör i dotterbolagen. Det ställs större och större krav i kommunallagen hur man följer upp sina bolag. Det är bland annat det jag arbetar med, att vi ser till att vi som kommun gör rätt gentemot den nya kommunallagen som kom förra året.

Den andra halvan för att komma upp till 100 procents tjänstgöring använder Anders Axelsson till att agera rådgivare och utredare till olika behov som dyker upp.

– Just nu håller jag på med att gå igenom alla dokument som styr den politiska verksamheten. Reglementen, delegationsordning och såna saker. Sedan är jag inblandad i arbetet kring tillväxt Finspång, där målsättningen är att kommunen ska ha 30 000 invånare år 2035. Nästa steg i det arbetet är att bilda ett aktiebolag, för att kunna sköta arbetet på bästa sätt rent operativt.

Hur ser samarbete med nya kommundirektören Johan Malmberg ut?

– Jag har en del uppdrag även från honom. Men Johan måste få utrymme att vara kommundirektör. Om Johan vill bolla något med mig, utifrån min erfarenhet, så vet han var jag finns.

Anders Axelsson är ändå sugen att prova vingarna utanför Finspångs kommun.

– Ja, det har jag inte gjort någon hemlighet av. Men just nu har jag inget på gång. Min ambition är att på sikt hitta något annat uppdrag, men vad det kan bli vet jag inte just nu.

Det ryktas om att du sökte arbetet som kommundirektör i Strängnäs, där förre kommunalrådet Anders Härnbro (S) numera arbetar?

– Ja, det stämmer. Jag var där och träffade dem. Jag valde att dra tillbaka min kandidatur och det kanske var lika bra det, säger Anders Axelsson och skrattar.