Glasbrukets vd:”Janssons uttalanden skadar oss”

Ordväxlingen mellan Stig Jansson (M) och Reijmyre glasbruks vd Ulf Rosén fortsätter.

14 december 2017 07:00

Ni kanske har läst de tidigare artiklarna om glasbruket och den pågående hyrestvisten med Finspångs kommun. Stig Jansson tycker att glasbruket ska göra rätt för sig och betala den hyra som står i det hyresavtal som tecknades mellan glasbrukets ägare och kommunens moderbolag FFIA:s (Finspångs förvaltnings- och industrihus AB) 19 oktober 2015. ”Sluta dalta med glasbruket”, var Stig Janssons budskap till den styrande politiska majoriteten (S+V+MP).

Ulf Rosén gick då till motangrepp och säger att Stig Jansson inte har hela bilden framför sig och heller inte har brytt sig om att ta reda på den. ”Det är oansvarigt att uttala sig så slarvigt”, var hans genmäle till Jansson.

– När någon som tänker sig driva företag i en viss lokal, och därför vill hyra densamma, borde nog denne någon ha ett ganska stort eget ansvar att försäkra sig om vilka förutsättningarna för driften i den tänkta lokalen är, innan man skriver på hyreskontraktet, säger Stig Jansson i en ny kommentar.

Han fortsätter:

– När det gäller min syn på samarbetet mellan kommunen och vårt näringsliv, inklusive alla småföretag, så kan jag försäkra att det är precis det jag tänker på i detta fall. Det finns något som heter ”likabehandlingsprincipen”. Jag är själv företagare och vet hur kämpigt det kan vara, och jag har stor respekt för alla företagare som kämpar med att göra rätt för sig.

Kommunen har under årens lopp satsat stora pengar på hantverksbyn för att utveckla turismen, där glasbruket har en central roll.

– Att det har satsats mycket pengar i Rejmyre, från kommunens sida går inte att förneka, och- visst, en ny företagare ska inte ”belastas” för detta, men i ett kommunalt perspektiv måste detta vägas in. Ansvaret för att de nya ägarna skrev på hyreskontraktet är dock deras eget. Oavsett om köparna visste i vilket skick lokalen var eller inte, anser Stig Jansson.

Ulf Rosén blir inte heller den här gången imponerad av Janssons uttalanden.

– Jansson säger här självklarheter som att man ska göra rätt för sig och vill då påstå att vi inte gör det. Det är två parter i denna sak och bägge ska göra rätt för sig, men det tycks inte Jansson hålla med om. Står verkligen Moderaterna i Finspång bakom Janssons uttalanden som ”sluta dalta med glasbruket” och att ”ägarna till glasbruket borde skämmas”? I radion sa dessutom Jansson ”att glasbruket inte ska förvänta sig att kommunen ska ställa upp och betala allt” och att ”Rejmyre överlever nog utan glasbruket”.

Rosén förklarar att Janssons agerande skadar glasbruket.

– Jag är mycket förvånad över Janssons kampanj mot företaget som skadar glasbruket och även Finspångs kommuns tillgångar i hantverksbyn i Rejmyre.

Stig Jansson igen:

– Jag litar på FFIA:s skäl till att bestrida de höga kostnaderna för elen, och att en partikamrat till mig vid tre tillfällen talat med Ulf Rosén i detta ärende. Därför anser jag mig ha fog för min åsikt. Sedan måste man skilja på hyresavtalet och elfrågan, det är två helt skilda saker.

Ulf Rosén låter förvånad över uppgifterna om Janssons partikamrat.

– Han nämner även att en partikollega pratat med mig om saken vid tre tillfällen. Mina samtal med Moderaten Inge Jacobsson har ej varit på detaljnivå, om det är det han menar.

Fotnot: Tidigare artiklar om hyrestvisten har varit publicerade 9 december, 12 december och 13 december och finns också att läsa på www.nt.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa