Dansken som hittade drömlivet i Finspång

John Petersen är dansken som ”hittade hem” i Finspång och inte minst i Grytgöl. ”Det är fantastiskt här. Jag har stormtrivts hela mitt liv”, konstaterar 77-åringen med ett leende över läpparna.

15 februari 2019 16:30

Känslan är att John, född i Köpenhamn, har haft en dragning mot Sverige ända sedan han var liten. Under andra världskriget tog mamma Sara och pappa Harry med John till Landskrona.

– Det var tryggare i Sverige. Vi bodde där 1942–1945, minns 77-åringen när han tar emot i huset utmed Grytgölsvägen som han och hustrun Ulla köpte 1969 och flyttade in i året efter.

Men vi backar några år till. John kom i början av 1960-talet till Nässjö där han arbetade som verktygsmakare på ortens turbinfabrik.

– Det var Henning Sjöström (senare känd advokat) som ägde den fabriken, men den gick i konkurs. Det kom representanter från Stal-Laval (nuvarande Siemens) i Finspång och sökte arbetskraft. Jag nappade på erbjudandet och flyttade till Finspång. Företaget gick i borgen när vi köpte det här huset. Det var andra tider, konstaterar John.

Paret har varit sitt hus troget i snart 50 år.

– Det är fantastiskt här. Jag har stormtrivts hela mitt liv. Den fina sammanhållning som finns i Grytgöl och i Grytgöls IK är värd mycket. Föreningen tar hand om alla som flyttar hit. Det som är extra roligt är att nu börjar barn som är uppväxta här att flytta tillbaka i vuxen ålder, när de själva bildar familj.

Just föreningslivet har betytt mycket för John.

– Jag var ordförande i Finspångs cykelamatörer i tolv år, det var en rolig tid. Sedan var jag med och anlade elljusspåret vid Grosvad i slutet av 1990-talet. Tänk vilket genomslag vårt skidspår har fått.

Ett av John Petersens stora intresse går knappast att ta miste på. På många platser i huset hänger vackra bilder, som John fångat med sin kamera. Naturen och djuren finns i hans direkta närhet.

– Jag håller på och bygger ett nytt gömsle just nu. Det förra blåste sönder. Där kan jag tillbringa många timmar innan jag får de bilder jag vill ha. Det kan vara rådjur, dovhjort och älg. Det är alltid lika spännande.

I kommunhuset hänger en tavla, där John fångat en fiskgjuse som precis lyfter från vattenytan med en fisk i klorna. Påpassligt eftersom fiskgjusen officiellt är kommunfågel i Finspång.

– Den är jag extra stolt över och fått mycket beröm för. En del av bilderna har konstnären Marie Åkerlund hjälpt mig att göra om till canvastavlor. De tycker jag också extra mycket om, de blir mer levande med den metoden.

I datorn trängs 64 000 bilder.

– Jag har lite svårt att ta bort bilder. Någon dag kanske jag får ordning på allting.

Varifrån kommer ditt stora fotointresse?

– Från min mamma. Hon fotade väldigt mycket.

John kommer tillbaka till klubbandan i Grytgöls IK.

– Det finns många traditioner i klubben. Polustuståget, flergrensstafetten, mopperallyt och trettondagsrevyn. Jag hjälper klubben att dokumentera vad som händer både i text och bild. Jag har också forskat i vad som hänt i klubben sedan starten 1928 och lagt in i pärmar.

Du verkar gilla att ha mycket att göra?

– Ja, det måste jag ha. Jag vill inte ligga på sofflocket, säger John Petersen med nöjd min.

John Petersen

Ålder: 77.

Familj: Hustrun Ulla, barnen Thomas, 47, Kent 45 och Kjell 40. Barnbarnen Rebecka och Filippa.

Yrke: Pensionär, tidigare verktygsmakare vid Stal-Laval i Finspång i 38 år.

Bor: Tomtebo, Grytgöl.

Vägen till Finspång: Via sitt arbete kom han till en plats han numera inte kan vara utan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip

Ämnen du kan följa