Expert: Rädsla för nya angrepp mot oljefält

Oljepriset steg kraftigt efter nyheten om USA:s anfall i Irak och priset på ett fat Brent-olja nådde på fredagsmorgonen den högsta nivån sedan september 2019.

Hur det kommer att påverka oljepriset framöver är däremot för tidigt att sia om, anser Thina Saltvedt, analytiker på Nordea.

3 januari 2020 04:14

USA:s raketattack mot Bagdads flygplats där bland annat Qassem Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades fick omedelbara reaktioner på oljemarknaden.

Ofta ser vi att oljepriset hoppar till när den här typen av nyheter kommer ut, säger Thina Saltvedt.

Oro för framtiden

Brent-oljan steg på fredagsmorgonen till som mest 69:16 dollar per fat, en uppgång med 4,4 procent, innan en viss lättnad skedde och priset sjönk tillbaka till 68:16 dollar. För den amerikanska motsvarigheten WTI-oljan skedde en liknande utveckling med en uppgång på nästan tre procent till 62:90 dollar.

Iran har svarat att man kommer att hämnas attacken, vilket skapar oro för utvecklingen framöver. Enligt Saltvedt finns en rädsla för nya angrepp mot oljeanläggningar, likt drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien i september.

Vi såg ju att oljepriset steg med tio dollar fatet efter angreppet i Saudiarabien, säger Thina Saltvedt.
Mellanöstern är ju kanske världens viktigaste oljeproducerande- och exporterande region, säger hon.

Guldpriset steg

Alla stora oljebolag som Shell, Exxon Mobil och BP, noterade stigande kurser i förhandeln samtidigt som investerare viktade över till säkrare placeringar vilket resulterade i att spot-priset på guld steg en procent liksom att den japanska valutan, yenen, stärktes mot den amerikanska dollarn.

Det är dock för tidigt att säga hur USA:s angrepp kommer att påverka oljepriset framåt. Allt beror på vad som händer den närmaste tiden.

Det beror bland annat på hur det verbala ordkriget kommer att se ut, säger Thina Saltvedt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-Reuters