Efter sex år – de slutar med drönare

Konkurrensen kring drönarburna kameror har hårdnat. Börsnoterade Linköpingsbolaget Intuitive aerial avslutar nu sin drönarverksamhet. Nu går bolaget vidare fullt ut med satsningen på sitt system Newton, kamerastabilisering för tv-produktioner, som man startade 2016.

11 mars 2019 15:00

Företaget började med att profilera sig som ett startupbolag som bygger obemannade helikoptrar för fotografering och filmning från luften. I tekniken fanns smarta funktioner för att stabilisera kamerorna på drönaren.

Nu, sex år senare, avslutar man sin drönarverksamhet.

– Vi satsar på det som är mest lönsamt för företaget. Redan 2016 bestämde vi oss för att satsa på vårt gyro-stabiliserade kamerasystem Newton. Efterfrågan växte kraftigt och nu har vi kommit till nivån att det utgör hela vår affär. Det är en gradvis förändring, säger Robin Kahlbom, vd för Intuitive aerial.

Samtidigt har drönarbranschen blivit kraftigt konkurrensutsatt.

– Hela branschen har sett den här konkurrensen de senast åren. Det finns ett antal större drönartillverkare runtom i världen. De här mindre drönarprodukterna blev allt bättre i bildkvalitet. Det segment som vi riktade in oss mot fick konkurrens av mindre drönare som var billigare.

Trenden är tydlig sedan flera år tillbaka. Inte minst har konkurrensen kommit från kinesiska tillverkare som både satsat brett på marknaden, och förbättrat kameratekniken.

Vad siktar ni på nu?

– Vi satsar på Newton-serien. Vårt mål är att den ska bli en standard som används inom tv-branschen för rörliga kameror. På svenska och norska melodifestivalerna hade vi två system i respektive produktion. Och tekniken används på veckobasis i europeiska produktioner, säger Robin Kahlbom.

Intuitive aerial

Ett svenskt innovationsbolag som utvecklar högteknologiska produkter för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom film- och tv-industrin. Företaget har 13 anställda och sitt säte i Linköping. Bolagets produktserie omfattar bland annat Newton med gyrostabiliserat kamerahuvud, Dominion som bland annat används till fjärrstyrning av produkterna. Intuitive aerial är också känt för en drönare som både kan lyfta och stabilisera tunga, professionella kameror. Sedan 2017 fokuserar företaget på utveckling och försäljning av Newton-serien.

Bolaget är börsnoterat, och redovisade en nettoomsättning på 10,1 miljoner förra året.

Se mer: www.intuitiveaerial.com och www.spidercam.tv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa