Dyrt nakenbad i Köpenhamn vållar protester

1 400 danska kronor för att få sola och bada i bara mässingen? Det är vad besökare till Helgoland på Amager strand får betala sedan Köpenhamns kommun beslutat att låta en förening kräva medlemskap för tillträde till det populära badet. Beslutet väcker ont blod och en namninsamling har startats i protest.

17 juni 2017 16:32

Hittills har det varit fritt tillträde till den kommunala badanläggningen Helgoland i Köpenhamn från midsommar till september. Men från och med i år måste man vara medlem i vinterbadarföreningen Det Kolde Gys för en kostnad av 1 400 danska kronor, motsvarande ca 1 800 svenska kronor, rapporterar Danmarks radio. En kostnad som kan tyckas hög för den som bara vill besöka badet ett par gånger per sommar.

Jag tycker det är tråkigt för Köpenhamn. Det kommer också riktigt många turister ut dit som njuter av att bada nakna, och det är viktigt att Köpenhamn kan bjuda på det, säger Jakob Hedegaard, själv medlem i föreningen, till DR P4 Köpenhamn.

De nya reglerna leder också till kritik från politiker. Tommy Petersen, gruppledare för Radikale, kallar det "absurt".

Helgoland är en viktig bastion för det danska frisinnet, och dessutom en kommunal anläggning som skattebetalarna betalat för, säger han.

Föreningen Det Kolde Gys meddelar att man förhandlar med kommunen för att hitta en lösning. Köpenhamns kommun vill inte kommentera frågan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT