”Det handlar om att jag vill ge tillbaka”

Anders Björck är företagaren bakom de uppmärksammade arrangemangen Fin Dag i Linköping och Norrköping. ”Integration sker i fysiska möten mellan människor, det är jag övertygad om”, säger han.

20 februari 2020 20:30

Han kommer precis från ett möte om mentorskap på Nyföretagarcentrum där han är konsult och efter intervjun ska han direkt vidare till Företagarna Linköping där han sitter i styrelsen.

– På nåt sätt handlar det väl om att jag vill ge tillbaka. Efter alla år har jag ju ändå en hel del erfarenheter att dela med mig av, förklarar han.

Anders Björck startade sitt första egna bolag när han var 27 år. Det var som återförsäljare av post- och dokumenthanteringsutrustning.

– Då hade jag ingen aning om vad jag gav mig in på. Men det var en otroligt lärorik tid. Jag var ute och träffade kunder, hela dagarna var inbokade. Alltid fysiska möten, det har nog präglat mig.

Efter det har han bland annat drivit Veteranpoolen i Linköping tillsammans med sin syster och startat kortföretaget Cardsupply Sweden AB med en kompanjon.

Har du med dig företagarandan hemifrån?

– Nej, egentligen inte. Men min pappa var kapellmästare i Lasse Björcks dansband under hela min uppväxt. De startade på 50-talet och höll på i trettio år. Bland annat spelade de för kungen på Frimis någon gång på 70-talet, säger han och ler åt minnet.

– Pappa spelade elbas och dragspel, men man var säkert också tvungen att vara lite av en entreprenör för att få turnélivet att gå runt. Tyvärr dog han redan 1995 bara 60 år gammal, men är fortfarande min idol och förebild.

Idén till Fin Dag fick Anders Björck i Almedalen när han mötte grundaren av Järvaveckan, Ahmed Abdirahman. Där och då väcktes tanken om att skapa ett liknande arrangemang på hemmaplan. En mötesplats för företagande, integration och nätverkande – men också rekrytering och utbildning.

– Jag har träffat så många personer som varit framgångsrika företagare i sina hemländer, men som helt saknar nätverk när de kommer hit.

– Med Fin Dag vill jag skapa en gränslös plattform där arbetsgivare och arbetssökande kan mötas och därmed ge fler möjlighet till egenförsörjning. Men även öka förståelsen mellan människor och på så sätt motverka segregation.

Ifjol arrangerade han Fin dag i Skäggetorp och Klockaretorpet. 22 april är det dags igen, den här gången i Ryd, och till hösten är det Norrköpings tur igen.

– För mig är det viktigt att vara på plats där målgruppen finns. Jag tycker också att vi ska sluta kalla områden för utsatta och i stället betrakta dem som tillväxtområden.

– Det är en attitydfråga, anser jag. Det finns så mycket kompetens och resurser där som vi alla tjänar på att ta till vara.

Vad har du fått för reaktioner på ditt initiativ?

– Otroligt mycket positiva och glada tillrop. De flesta företag vill ju ha mångfald, men det handlar ju också om att få dem att vara med när det verkligen gäller...

– Jag blev också väldigt glad av över nomineringen till Correns pris Årets Linköpingshjärta. Men jag röstade på volontären Siv Nordqvist som ju vann välförtjänt.

Redan i vår mejlkonversation inför intervjun stod det klart att Anders Björck inte var särskilt intresserad av uppmärksamhet kring sin egen person. ”Gärna mer kring Fin Dag och mindre om mig själv”, lät han hälsa.

Varför så blygsam?

– Jag har inget behov att prata om mig själv, det är alltid roligare och mer intressant att lyssna på andra.

Och under samtalets gång blir intrycket av en ödmjuk men målmedveten entreprenör allt starkare.

– Jag är nog lite filosofiskt lagd. Jag tycker att det är intressant att fundera över hur man blir den man är och förstå varför man gör det man gör.

Anders Björck

Ålder: 49 år.

Bor: Innerstaden i Linköping.

Gör: Företagare, rådgivare, investerare och grundare av Fin dag (www.findag.se)

Bästa avkoppling: ”Att sitta på altanen till mitt sommarhus på Sturkö utanför Karlskrona med en kopp kaffe och titta ut över havet.”

Intressen: Resor, senast till Filippinerna. ”Jag brukar börja varje år med en resa, det är ett bra sätt att reflektera över livet”.

Lyssnar på: ”Inte dansband, trots pappa. Jag är nog lite mer av en rocker. Gillar D-A-D, Thåström, Kent, Muse och Ghost till exempel.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!