De vill dubbla antalet anställda

Nethouse i Linköping skulle behöva gå från 20 anställda, till uppåt 40. Men de känner av ingenjörsbristen i landet.

4 mars 2019 05:00

Kontoret på Platensgatan är hemtrevligt. I entrén möts man av den öppna spisen och gammaldags parkettgolv. Fikarummets fönster vetter mot Stora teaterns vackra fasad.

– Alltså, när vi får dem hit, på anställningsintervju, då är det sällan några problem. Men det är svårt att hitta IT-kompetens och i synnerhet systemutvecklare som vi behöver, säger Sara Wrang, verksamhetskonsult på Nethouse.

Hon från medhåll från Åsa Danell, leveransområdeschef i Linköping:

– Vi är noggranna, vi vill ha personer som passar in i vår grupp. Men det är inte helt lätt att hitta dem, säger Danell.

Nethouse har sitt säte i Örebro, företaget har funnits i Linköping sedan 2008. De levererar flera olika tjänster inom affärs- och verksamhetsutveckling, systemutveckling, samt infrastruktur och drift. De flesta som har en skorsten hemma har indirekt haft med Nethouse att göra eftersom de har byggt verksamhetssystemet som Sveriges sotare använder. De sticker också ut med den brottsförebyggande, digitala tjänsten Embrace. Med den kan man kartlägga och sätta in rätt insatser mot brottslighet och otrygga platser. Eller Holoed, där man undersöker hur augmented reality (AR) kan användas för att utveckla nya former av distanslärande i skolan.

– Jag kan verkligen stå för de beslut jag fattar här, vilket är viktigt för mig. Vår vision är ”vi förbättrar din värld”. Det är saker som betyder mycket för oss som jobbar här.

Nethouse har cirka 150 anställda på fyra orter. I Linköping är man 20 personer. Här behöver man växla upp ganska ordentligt.

– Vi skulle behöva vara cirka 35–40 personer. Men vi vill vara säkra på att vi får in rätt kompetens. Därför anställer vi i lagom takt.

De har använt lite olika metoder för att hitta systemutvecklare.

– Rekryteringsfirmor, till exempel. Vi har provat flera men de lovar ungefär samma saker och vi tycker inte att vi har fått ut så mycket av dem hittills. Fast vi har inte givit upp det spåret helt, säger Åsa Danell.

Sara Wrang fyller i:

– Vi har också jobbat med sociala medier, det ska vi utveckla. Och vi vill öka kontakten med universiteten.

Det rör sig lite i ute fikarummet. Där sätter sig ett av teamen med systemutvecklare och tar en paus. De berättar att de känner att de är eftertraktade.

– Jag får flera erbjudanden på nätverket Linkedin i veckan. Men jag är inte intresserad av att byta jobb just nu. Jag ber dem att spara min kontakt till senare, säger Dennis Eriksson.

Nethouse

Antal anställda: 150 (varav 20 i Linköping)

Säte: Örebro

Omsättning: 155 miljoner

Verksamhet: IT- och managementkonsulter som arbetar med affärskritiska lösningar.

Se mer: www.nethouse.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa