På torsdagen var det dags för Innovation Camp 2018. Ett event som görs för sjätte gången i samarbete med Tekniska verken i Linköping och Ung Företagsamhet i Östergötland. Det är en 21 timmar lång innovationstävling där ungdomar får använda sin kreativa sida för att presentera en miljövänlig lösning på ett problem som Tekniska verken presenterar.

I år står kundupplevelsen i fokus. Hur kan den förbättras på Tekniska verkens återvinningsstationer? Ungdomarna får fria händer att formulera en idé. Men klockan tickar och om 21 timmar ska de kunna presentera sin lösning både skriftlig och muntligt.

De deltagande ungdomarna kommer från olika delar i Östergötland.

Artikelbild

| Innovationstävlingen pågår i Tekniska verkens lokaler under 21 timmar.

– Det kommer bli väldigt kul och inspirerande, säger Sara Hubane, 16 år, som går samhällsvetenskapligt program på Katedralskolan.

Hon och några andra elever funderar på vilka problem som finns på återvinningen. Det kan vara svårt att sortera rätt.

– Det kan vara svårt att slänga något som har flera delar, som stekpannan om handtaget är i plast till exempel, säger Jack Nguyen, 15 år, som går på Thoren Business School.

Uppgiften taggas igång med en föreläsning om nudging som handlar om att påverka människors beteende genom att underlätta för dem att göra "rätt" val. Det kan handla om att utrusta en papperskorg med roliga ljud exempelvis. Därefter bär det av med buss för att kolla in återvinningsstationerna. Sedan är det i princip inlåsning i Tekniska verkens lokaler som gäller. Arbetet pågår non stop. Om ett dygn ska den bästa innovationen prisas.