De kommer till Business week

I tre dagar hålls mässor i Saab Arena, först Kompetensmässan för allmänheten som kanske är nyfikna på nya jobb. Sedan Näringslivsmässan, där personer inom näringslivet möts. Dit kommer även tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt (M), som talare.

25 september 2018 13:47

Linköping

På tisdagen inleds Business week i Linköping med Kompetensmässan. Båda är öppna för allmänheten med den skillnaden att man måste ange var man jobbar, eller vilket företag/organisation man företräder på Näringslivsmässan. Att mässorna i år är tillbaka i Saab arena är något som gläder Jessica Stille på Mötesfabriken som gör mässorna tillsammans med Mediehuset Corren och olika samarbetspartners.

– Vi kunde inte vara i Saab arena förra året och våra partners som vi gör mässorna för blev inte nöjda med Linköping sport center. Därför är vi glada över att vara tillbaka.

Hon menar att de också är en ny, positiv stämning runt mässorna i år.

– Det är ett större driv som vi inte har sett tidigare mässor. Man tipsar andra kollegor i branschen om sina aktiviteter på mässorna och man berättar det i sina egna kanaler, som på sociala medier. Många ställer också frågor och vill engagera sig, säger Jessica Stille.

Vad betyder det för själva mässorna?

– Jättemycket. Vi kan ju erbjuda plattformen och goda förutsättningar för företagen att träffa varandra och besökare. Men det är när vi samspelar och engagerar oss som det verkligen kan lyfta.

På Kompetensmässan som öppnar på tisdagsförmiddagen blir det föreläsningar och möjligheter att träffa arbetsgivare. Mässan är helt öppen för allmänheten och riktar sig till dem som är nyfikna på vad företagen i regionen och Linköping kan erbjuda.

Näringslivsmässan har utvecklats till en mötesplats för näringslivet. Där krävs det att besökaren registrerar sig och att man anger sin arbetsgivare eller vilken organisation/företag man kommer från.

– Det är våra samarbetspartners och utställare som har den önskan, att få ett forum för möten och för inspirationsföreläsningar. Hit kan man komma och träffa andra företagare och få möten som kan leda till nya affärer.

Förra året lanserades den här veckan som Business week i Linköping. Tanken var att det skulle växa till arrangemang på flera platser i stan.

Har det blivit så?

– Det är fortfarande ambitionen. Men eftersom vi inte var helt nöjda med förra årets mässor så vill vi göra dem riktigt bra först. Men till viss del har det vuxit, eftersom vi kopplar föreläsningen med tips om hur man startar företag till minglet på Startup bar på Scandic city på onsdagskvällen, säger Jessica Stille.

Huvudtalare på Näringslivsmässan är bland annat Isabel Adrian, som bland annat talar om hur man motstår härskartekniker och manipulation. Christer Ohlsson, föreläser om emotionell intelligens. Och tidigare stadsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt gör en global trendspaning.

På fredagskvällen hålls sedan Näringslivsgalan, där profiler inom näringslivet prisas för sina insatser under året.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa