Därför blev prislappen så saftig

Hela Ebbepark dras med stigande byggpriser. Hur kunde byggjätten Peabs pris sticka i väg 20 procent över de beräknade kostnaderna?

25 april 2018 07:00

Enligt Robert Ohlsson, platschef på Peab i Linköping, är det en kombination av flera saker som gör att priset rakat i höjden efter kalkylen i augusti.

– Vi nådde inte fram till den målbild som Stångåstaden satte upp i sin prissättning. Det är jättetråkigt, vi förlorar ju en del av vår orderstock, säger Robert Ohlsson.

Vad var det som gjorde att det drog i väg så mycket?

– Det var förutsättningar under jord. Bland annat ett p-däck med en bottenplatta som är rejält tilltagen för att huset ska hålla länge. Det är också spontning och pålning och hänsyn till intilliggande byggnader som måste tas.

Robert Ohlsson märker hur prisbilden har ökat generellt.

– Jag tror att alla aktörer måste samarbeta om vi ska ha en förändring. Det är bra att den här diskussionen lyfts upp.

Det kommunala fastighetsbolaget Sankt kors, som bygger för kommersiell verksamhet, har påbörjat en fjärdedel av Ebbepark längs med Westmansgatan i Valla. De har tagit in flera mindre entreprenörer tillsammans med stora byggkoncernen Åhlin & Ekeroth. I höstas trodde de att man skulle kunna lägga sig 30 000 kronor per kvadratmeter. Och Åhlin & Ekeroth offentliggjorde alldeles nyligen en av sina största affärer någonsin, de projekterar på ett 300 miljonersbygge, i Ebbepark. Men prislappen blir allt tyngre:

– Nu ser det ut att landa på cirka 15 procent dyrare, säger Sankt kors vd Johan Kristiansson. Det är för mycket, vi måste göra halt och diskutera priset med Åhlin & Ekeroth igen. Det är så här det fungerar i en upphandling, säger Sankt Kors vd Johan Kristiansson.

Hur ska ni få ner priserna i framtiden?

– Det är många olika faktorer som avgör. En sak är att det behövs ännu bättre planering på byggena. Som det sett ut historiskt finns alltid någon nyckelperson som ser till att skapa speciallösningar enligt beställarens önskemål. Det blir kostsamt. Jag tror på ett mer industriellt sätt att bygga. Man kan bygga bilar med variation. Då går det med hus också, svarar Kristiansson.

Han tillägger:

– Samtidigt är det ju andra värden än budgetramverk som spelar roll. Vi bygger för tillväxtområden de kommande 20–25 åren.

Vd:n på Åhlin & Ekeroth – Göran Lundström – medger också att priset i Ebbepark har skenat i väg under första projekteringsfasen.

– Ja, och det är något vi får diskutera. Vår affär är att det vi projekterar också blir av. Så nu måste vi diskutera med beställaren för att komma närmare deras målbild i pris, säger Göran Lundström. Jag tror på tidiga samverkansavtal där vi som byggföretag är med i processen och tar fram billigare lösningar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa