Butiksägare börjar bli varma i kläderna

Det har varit en tuff men rolig tid för de nya ägarna för butiken Nära Dej i Hällestad.

8 augusti 2019 08:00

Inne i butiken syns kunder och anställda. Varor skannas i kassan och plockas ner i påsar. En del kunder står och kollar igenom sortimentet, andra hämtar ut paket. Det är full rörelse inne i lokalen, en helt vanlig dag, förklarar Annastina Juslin Petersen, butiksägare.

– Det har varit väldigt mycket jobb första halvåret. Vi har öppet tio timmar per dag så vi jobbar all vaken tid, förklarar hon.

Det var vid årsskiftet som Annastina Juslin Petersen tillsammans med sin man, Lennart Petersen, tog över och började arbeta med lanthandeln. De är nu inne på sin åttonde månad som butiksägare och arbetet har stundtals varit tufft. När de tog över butiken var de tvungna att ordna flera saker. Bland annat fungerade inte sophanteringen i början och nya avtal med leverantörer behövde skrivas.

– Nu har vi börjat hitta rutiner vi kan ha. Vi försöker lägga ett schema så båda inte behöver vara i butiken samtidigt och vi har anställt en person på timmar, förklara Annastina Juslin Petersen.

När Annastina Juslin Petersen tog över butiken med sin man trodde hon att det skulle vara färre kunder, men motsatsen har bevisats. Hon förklarar att det kan komma mellan 150 till 200 kunder om dagen.

– Jag trodde det kunde bli lite mer dötid och att det räckte att vara ensam på vardagarna men det går inte, det är mycket mer arbete på alla sätt.

Att kundantalet är högre än väntat är dock något positivt, förklarar Annastina Juslin Petersen.

– Kunderna har varit fantastiska, de backar upp, är hjälpsamma och har haft förståelse. Vi har haft roligt tillsammans och kunderna är väldigt tacksamma. Vi trycker mycket på att alla är välkomna, jag upplever då att man kommer tillbaka och tycker butiken är bra.

Åtta månader har gått och Annastina Juslin Petersen poängterar att de fortfarande tycker att arbetet är roligt. Vissa kunder återkommer varje dag och köper med sig en frukostmacka eller lunch medan vissa ansikten är nya. Arbetet med att driva butiken fortsätter framåt. Planer på att renovera lokalen finns, och ägarna skulle gärna vilja göra en fikaservering vid fönstret. Annastina Juslin Petersen förklarar att de har hittat rätt och att de är glada för det nya livet med butiken.

– Man vågar göra något annat än vad man är van vid, det är många som säger det, och efter ett tag känner man kanske att man fastnar och behöver gå vidare. Att jag kan gå eller cykla till jobbet, bara en sån sak.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linnéa Hellqvist