Butiken har bara stamkunder

Behöver du nya underkläder?

Varför inte satsa på ett par kalsonger gjorda av trä.

20 april 2019 16:00

Nix, det är inget skämt. Stina Gunnarsson som driver butiken Just wood i Linköping satsar på att lyfta fram träprodukter. Allt hon säljer ska ha koppling till trä. Så lite konstgjort material som möjligt. Hon undervisar ingenjörer inom träteknik vid Linköpings universitet. Och kanske märks det en smula i butiken.

– Det är bra om man har lärt sig något om trä när man har varit här, säger hon.

Stina Gunnarsson vill lyfta fram trä som en naturresurs, och som något användbart. I dag innehåller många accessoarer och smycken olika plaster. Stina Gunnarsson har designat en stor del av smyckena som finns i butiken. Med hjälp av laserskärare sågar hon ut örhängen och halsbandssmycken. Det finns väskor av kork, ringar i hårdlackat trä och den lite speciella "sniffringen".

– Titta här. Man får med ett litet sandpapper så att man kan forma ringen själv, och slipa fram doften från eneträet.

Cellulosa från trä kan bearbetas i en process och förvandlas till tencel, eller lyocell. Det ser ut som bomull, och går att spinna till tråd. Det kan förändra saker, menar Stina Gunnarsson:

– Det krävs en kemisk process för att träet ska bli likt bomull. Men man slipper transporterna och alla gifter enorma mängder vatten som används på bomullsodlingarna. Det är många som inte vet att viskos rayon-tygerna från 1970-talet också är av trämaterial.

Bland produkterna finns trosor och kalsonger, gjorda av denna "trä-bomullen" tencel till 92 procent. De sys av en lokal skräddare i Linköping.

– För att göra dem elastiska krävs att man blandar in lite elastan, alltså en tråd som är baserad på fossil olja, säger Stina Gunnarsson.

Men hon satsar just nu på att sy något plagg som inte har något syntetiskt material inblandat, bara trä.

– Det kan bli en t-shirt. Men jag är inte klar med det ännu.

Stina Gunnarsson började med en webbshop från start för fyra år sedan.

– Men det är inte enkelt att nå ut. Jag har fått vara ute mycket på julmarknader och liknande för att berätta om mig, säger hon.

Nu säljs några av hennes produkter på Nationalmuseum och på Liljevalchs i Stockholm. Hon har kontakter i Japan. Och olika företag inom energi- och träindustrin har köpt in en del av Just woods design.

– Det börjar kännas som att jag har en bra grund att stå på, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa