Brottsutredning mot svindelavslöjare nedlagd

12 juli 2019 12:40

Först avslöjade den ansedda tyska redaktionen Correctiv miljardsvindlerier mot den tyska statskassan. För det blev chefredaktören Oliver Schröm brottsmisstänkt för att ha röjt affärshemligheter från den schweiziska banken Sarasin, som var indragen i svindeln.

Nu läggs dock förundersökningen mot Schröm ner, meddelar åklagarkammaren i Hamburg enligt Correctiv. Åklagaren motiverar det inte med mer än att det inte finns tillräcklig misstanke om brott.

En rad internationella medier, bland dem TT och SVT, samordnade av Correctiv, rapporterade i oktober om hur misstänkta så kallade cum-ex-bedrägerier med skatt på aktieutdelning, drabbat en lång rad länder i Europa, däribland Sverige. Enbart i Tyskland, där de största misstänkta svindlerierna ägt rum, tros minst 50 miljarder kronor ha berövats skattebetalarna.

Correctiv såg förundersökningen som ett angrepp på pressfriheten: "Genom vår nyhetsrapportering visade vi för skattebetalare att de blev bestulna, nu åtalas vi för det", skrev redaktionen i ett uttalande när utredningen inleddes.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT