Idé om extra lärare får ny chans

Ett förslag om att anställa pensionerade lärare som extraresurser i skolan ska nu utredas efter att ha varit uppe i fullmäktige för andra gången.

12 april 2019 20:30

Det är Boxholmsbon Ingrid Norén, själv pensionerad lärare, som i ett medborgarförslag vill att kommunen tar bättre vara på den resurs som före detta lärare kan vara.

Förslaget går ut på att legitimerade lärare som avslutat sin yrkesbana fortfarande har kunskap och erfarenhet att bidra med. I många fall vill de också – i begränsad omfattning. Ordinarie lärare skulle då kunna få tillfällig avlastning av ytterligare en person i klassrummet.

Vid kommunfullmäktiges marsmöte avslogs förslaget. Men det berodde inte på att politikerna var emot förslaget. Tvärtom gick representanter från olika partier upp en efter en i talarstolen och berömde idén.

Avslaget berodde på att man missförstått formerna för extrajobben. Ingrid Norén hade nämligen nämnt ordet vikariat i sitt förslag vilket ledde politikernas tankar åt fel håll. En vikarie är ju en ersättare för en ordinarie lärare, inte en extra person.

I samband med beslutet uppmanades förslagsställaren att skriva ett nytt, och tydligare formulerat, förslag för ny behandling. Redan dagen efter kom ett sådant in till kommunen.

Ingrid Norén tar ett exempel från en situation i klassrummet. "När det är nationella prov i årskurs 3 ingår det som ett element att det ska lösas gruppuppgifter/.../en elevgrupp om fyra-fem personer måste då under en lektionstimme sätta sig avskilt från de andra eleverna och ha läraren med sig". Då måste ytterligare en lärare kallas in för att ta hand om övriga elever i klassen. Ett jobb som gjort för en pensionerad pedagog, menar hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa