Nytt börsras: "Kan gå ned 20 procent till"

Världen över lyste börsskärmarna röda på torsdagen. I Stockholm rasade det breda OMXS-indexet 3,7 procent i linje med ledande Europabörser.

27 februari 2020 09:18

Coronasmittan sprider sig inte bara i världen, det gör även oron på finansmarknaderna i allt högre grad. Efter en tillfällig paus under onsdagen dök börserna rejält igen.

Nedgången tilltog i Stockholm på eftermiddagen när New York-börsen öppnade med fallande kurser. Index hade då tappat över 5 procent, men kurserna repade sig något före stängning.

Alla tungviktare på storbolagslistan OMXS30 backade kraftigt, lejonparten över 3 procent. Konjunkturkänsliga verkstadsjättar med omfattande produktion i Kina, som Sandvik och SKF, tappade ännu mer.

Peter Malmqvist, finansanalytiker på Aktiespararna, konstaterar att det handlar om en kraftig nedgång.

Den här börsnedgången är lite skrämmande, det här ser inte bra ut, säger han till TT.

"Berg- och dalbana"

Men Malmqvist påpekar att nedgången bör sättas i sitt sammanhang. Sedan början av 2019 har börsen stigit cirka 40 procent. Samtidigt har företagsvinsterna inte ökat.

Det innebär att aktier var högt värderade. Den nedgång som vi ser nu behöver inte betyda att världsekonomin är på väg in i ett svart hål. Det vi ser är att börsen inte tålde ett coronavirus, säger han.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tror att nedgången kan fortsätta.

Jag väntar mig att vi får se en berg- och dalbana där marknaden pendlar mellan hopp och förtvivlan. Om viruset får större konsekvenser i Europa och USA är det här bara början, då kan börsen gå ned 20 procent till, säger han.

Sitta still?

TT: Hur ska man tänka som småsparare, håller klyschan om att sitta still i båten?

Man ska fråga sig: Klarar jag en nedgång med 20 procent? Det behöver inte hända, men det kan hända och då ska ditt sparande tåla det. Det dummaste är att sitta still i båten tills stormen slår till som värst. Då är det bättre att agera nu, säger Joakim Bornold, som dock är optimistisk i ett längre perspektiv.
Det finns inget som talar för att börsen inte kommer att återhämta sig, frågan är bara hur lång tid det tar och hur djupt fallet blir.

Guldet steg

Samtidigt fortsatte mer säkra tillgångar, såsom guld och statsobligationer, att stiga i värde.

De stora Europabörserna gick också ned kraftigt: FTSE100-index i London tappade 3,5 procent, CAC40-index i Paris backade 3,3 procent och DAX-index i Frankfurt föll 3,2 procent.

Rättad: Oriktig formulering om valutaförändringar har strukits från texten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT