Billigare att fylla tanken

Priset på råolja är under hård press och har rasat kraftigt den senaste månaden. För bilister innebär det billigare bensin vid pumpen.

Under mars har priset på en full tank minskat med drygt 140 kronor.

25 mars 2020 06:26

Global ekonomisk oro på grund av coronavirusets spridning och en konflikt mellan oljeproducerande länder om produktionskvoter pressar priset på råolja. Ett fat nordsjöolja kostar nu under 30 dollar per fat, vilket innebär en halvering av priset på en månad. Det har fått ledande bensinbolag att sänka sina rekommenderade priser.

Priset på råolja har sjunkit rejält den senaste månaden och råolja är ju basen i både bensin och diesel, säger Sofie Quant, kommunikationsansvarig på Svenska petroleum & biodrivmedel institutet (SPBI)

Det rekommenderade priset på en liter 95-oktanig bensin är nu 12:68 kronor per liter. Det innebär att en tank som rymmer 50 liter kostar 634 kronor att fylla. Enligt Sofie Quant får man gå tillbaka till början på 2016 för att hitta ett så lågt bensinpris.

Som en jämförelse låg det genomsnittliga priset för en liter 95-oktanig bensin på 15:54 kronor i februari, enligt SPBI. Det innebar ett totalt pris på 777 kronor för en 50-literstank.

För diesel är det rekommenderade priset per liter vid bemannade stationer nu 14:38 kronor. I februari låg priset i genomsnitt på 15:97 kronor.

Priset på bensin och diesel påverkas inte enbart av priset på råolja. Tillgång och efterfrågan på de enskilda produkterna, valutakurser och skatter påverkar också priserna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Wande/TT