Lagar mat för att minska svinnet

På Mårtens handel i Björsäter lagas matlådor av varor som närmar sig bäst-före-datum. Det har minskat matsvinnet och ökat intäkterna.

24 oktober 2017 08:00

– Jag fick idén från en lanthandel i Småland. Man måste komma på nya saker hela tiden för att få det att gå runt, säger Cathrine Mårtensson Larsson som driver Mårtens handel i Björsäter.

Idén är lika enkel som genial, därtill en fullträff ur ett hållbarhetsperspektiv.

Basvarorna till de färdiga rätterna tas ur butiken. Det är exempelvis chark, köttfärs, fläskfilé eller annat kött som börjar närma sig bäst-före-datum. Eller rotsaker och grönsaker som genom att tillagas kan räddas från att hamna i soptunnan oförbrukade.

– Jag vill inte kasta mat, förklarar Cathrine Mårtensson Larsson som ser det som en självklarhet att ta vara på råvarorna medan de ännu är fräscha.

Hon testade sina idéer ett par veckor före jul förra året.

– Det slog väl ut direkt. Kunderna blev eld och lågor över att kunna köpa hemlagad mat. Det är alla slags kunder som köper, äldre, arbetare, ensamstående och bönder som inte hinner laga mat själva.

Maträtterna tillagas i butikens kök (efter anmälan till miljökontoret och med ökad egenkontroll) i två portionsstorlekar, liten eller stor.

– Vi gör allt från grunden. Det blir efter mitt tycke och smak och utifrån vad som finns att laga till. Man kan säga att det är mycket husmanskost.

På listan över vilka rätter som finns i frysen för färdiga rätter finns bland annat korv Stroganoff, fläskfilégryta, raggmunk och fläsk, kålpudding, gryta på nötkött.

Den senaste månaden har 145 av de egna matlådorna sålts. En konsekvens av det är försäljningen av att de fabrikstillverkade lunchlådorna minskat.

Cathrine Mårtensson Larsson är nöjd över att svinnet minskat och att inköpen av varor ger intäkter.

Hon har också fått stor uppskattning från sina kunder. En av dem har till och med vänt sig till kommunen med en önskan om att kommunen inrättar ett miljöstipendium att utdelas till någon som gjort något som främjar hållbar utveckling.

Cathrine Mårtensson nämns som en lämplig kandidat. Inte bara för att hon på ett ”föredömligt sätt” minskar matsvinnet, utan också för sitt engagemang som ordförande i föreningen som driver ortens samlingslokal, Träffpunkten, före detta Folkets hus.

Varje år arrangerar föreningen under sin marknadshelg en auktion och loppis på möbler, prylar med mera som skänkts.

I skrivelsen till kommunen hyllas auktionen: ”Ett event som växer för varje år och som räddar väldigt många föremål till ett nytt hem istället för att de skulle hamnat på tippen. Återbruk i stor skala!”.

Uppskattningen gläder:

– Det gör att man orkar lite till.

Belöningen för föreningsarbetet är de intäkter som auktionen och marknaden ger. Dessa gör att föreningen kan sköta det löpande underhållet av Träffpunkten, närmast väntar golvet på att slipas.

– Vi har även kunnat investera i en ny diskmaskin för storkök och kunnat köpa ny kyl och frys.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Willsäter