Anrik krog tappar stjärna efter 55 år

17 januari 2020 10:41

Den franske stjärnkocken Paul Bocuses restaurang L'Auberge du Pont de Collonges har förlorat en av sina tre Michelinstjärnor. Stjärnkrogen, som ligger i närheten av franska Lyon, har varit trestjärnig sedan 1965.

Restaurangens kvalitet är enligt Guide Michelin fortfarande "utmärkt, men inte längre på en trestjärnig nivå". I 2020 års utgåva kommer restaurangen därför att ha två Michelinstjärnor.

Paul Bocuse kallades för det franska kökets påve och var en av grundarna till det franska "nya köket" som anses ha förnyat den västerländska kokkonsten. Han har också gett namn till det som brukar kallas kock-VM, ”Bocuse d'Or”. Tävlingen genomförs vartannat år i Lyon.

Organisationen bakom kocktävlingen tog emot nyheten "med sorg".

Paul Bocuse, en av de mest hyllade franska kockarna någonsin, dog 91 år gammal i januari 2018 i sviterna av Parkinsons sjukdom. Hans restaurang är en av få i Frankrike som lyckats med bedriften att behålla betyget i över fyra decennier.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om antalet restauranger som varit trestjärniga i över fyra årtionden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP