Analytiker: Mer troligt att reporäntan höjs

Börserna i Europa stärks efter den konservativa segern i det brittiska valet – det gäller också börsen i Stockholm. Även kronan stärks och det kan göra en höjning av reporäntan ännu mer trolig, bedömer Knut Hallberg, seniorekonom på Swedbank.

13 december 2019 11:23

Efter den klara valsegern för Konservativa partiet i Storbritannien och uppgifterna om att USA och Kina har nått ett handelsavtal var marknadsreaktionerna positiva på de flesta håll i världen.

Hur mycket de positiva marknadsreaktionerna beror på den brittiska valutgången och hur mycket de beror på det troliga handelsavtalet mellan USA och Kina är svårt att avgöra.

Det är troligen en kombination av båda, säger Knut Hallberg till TT.

Brasklapp

Signalerna om att USA och Kina har nått ett avtal efter en lång tids handelsbråk har blivit allt starkare.

Ännu är det inte officiellt bekräftat att det finns ett påskrivet avtal. Det är säkrast att stoppa in en liten brasklapp här, säger Knut Hallberg.

Valsegern för brittiska Tories under Boris Johnsons ledning är övertygande.

Det betyder att Tories får en tydlig majoritet och att marknaderna slipper den osäkerhet som man länge har dragits med när det gäller brexit, säger Knut Hallberg.

Han pekar också på att Tories vann i valkretsar där oppositionspartiet Labour har dominerat tidigare.

Det ger ett ännu tydligare klartecken för Boris Johnson att genomföra brexit och därmed ännu mindre osäkerhet, säger Knut Hallberg.

Starkare krona

I Sverige stiger börsen och kronan har stärkts. Riksbanken har signalerat en räntehöjning vid nästa penningpolitiska besked torsdag den 19 december, och nu ökar sannolikheten att det verkligen blir så. Ytterligare en faktor är att det i onsdags visade sig att inflationen i november var 1,7 procent, exakt den nivå som Riksbanken hade spått.

Tidigare har Riksbanken pekat på globala faktorer, som risken för en oordnad brexit och ett utdraget handelskrig mellan USA och Kina, som faktorer som påverkar penningpolitiken. Nu pekar det mesta på en ordnad brexit och ett avtal mellan USA och Kina.

Därmed blir det ännu mer troligt att Riksbanken höjer räntan, säger Knut Hallberg.

Fredag förmiddag hade hade OMXS30-index på Stockholmsbörsen stigit med 1,1 procent. Kronan hade stärkts, en dollar kostade 9,35 kronor och en euro 10,45 kronor.

Fakta: Besked om räntan den 19 december

Reporäntan har varit negativ sedan vintern 2015 och för närvarande är den minus o,25 procent. Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken kommer den 19 december.

Riksbanken har uttalat att styrräntan ska höjas inom en nära framtid. Detta trots att Riksbanken har sänkt räntebanan, alltså hur den ser på den framtida räntan, till 0,0 procent från tidigare 0,1 procent för 2020 och från 0,5 till 0,2 procent för 2021.

Källa: Riksbanken

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Dickson/TT