Analytiker: Bankerna går starkt

Sparprogram och engångskostnader tynger två av storbankernas resultat och bankaktierna går tungt på börsen. Ändå – bankerna mår fortfarande bra, enligt analytiker.

23 oktober 2019 09:19
Jag tycker att bankerna mår som de gjort ganska länge nu, de vandrar ganska stabilt i sidled, säger Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna.

Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske bank, tycker att banksektorn i Sverige är stark.

Sedan skiljer det sig lite åt mellan bankerna, men det beror på vilka förväntningar som funnits, säger han.

Besvikelse

Marknaden hade väntat sig bättre av bankerna, och när tre av storbankerna nu berättar hur det gått så blir det en besvikelse. Trots att resultaten är bra.

Men under besvikelsen finns trots allt en välmående sektor, enligt Håkansson. Särskilt Swedbank är en väldigt lönsam bank, förklarar han. Men SEB framstår nu som starkast.

Det beror på att SEB inte har några engångskostnader. I stället tickar intäkterna på. Det här är ett "rent" kvartal för SEB.
Stjärnorna stod rätt för SEB det här kvartalet, säger Peter Malmqvist.

Sparprogram och tvätt

Engångskostnader redovisas däremot både av Swedbank och Handelsbanken, och detta kom inte som någon överraskning, enligt Andreas Håkansson.

Vi visste att Handelsbanken skulle genomföra besparingar. Däremot blev jag negativt överraskad av att det inte leder till mer effekt.

Marknaden hade hoppats på ett större strategiskt program, förklarar han.

De aviserar ett kostnadsprogram i dag, och det är något positivt, men det har för liten effekt på nettointäkterna, säger Andreas Håkansson.

Ingen kris

Men att Handelsbanken nu genomför ett stort program som aviseras i förväg på det här sättet är ändå en nyhet för den traditionsstyrda banken, tycker Peter Malmqvist.

Det är något nytt i deras värld. Även Handelsbanken anpassar sig till det som äger rum i resten av näringslivet, säger han.

Fast han kan inte se någon kris i Handelsbanken.

Handelsbanken har både bäst stabilitet, lönsamhet och produkterbjudande av alla bankerna. SEB har en något mer riskfylld affärsmix än Handelsbanken, säger Malmqvist.

Swedbank sticker ut bland banker på grund av sin mycket låga värdering jämfört med resten av bankerna, understryker han.

Swedbank kommer att ha det tuffare, med högre kostnader framöver för att tvätta sitt solkade rykte, säger Peter Malmqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Cederblad/TT