Åklagaren förväxlar Saab i stort mutåtal

Statsminister Stefan Löfvens (S) namn förekommer i ett stort brasilianskt åtal om korruption i samband med Brasiliens köp av Gripen-plan för flera miljarder.

Men åtalet innehåller rena faktafel om Löfven och Saab AB - med hänvisningar till bland annat Wikipedia.

15 januari 2017 11:29

Brasiliens tidigare president Lula da Silva har tillsammans med tre andra åtalats misstänkta för korruption när landet beslutade att köpa 36 Gripen-plan av Saab. Nu överväger åklagaren att även åtala det svenska försvarsindustriföretaget, skriver den granskande nyhetssajten Blank Spot Project.

Vi befinner oss i steg ett. Utredning pågår. Längre fram kan vi komma att åtala Saab också, säger riksåklagaren Herbert Mesquita till Blank Spot Project.

Fel Saab

Stefan Löfvens namn förekommer på flera ställen i åtalet, som TT har tagit del av, även om det inte beskrivs som att han misstänks för något. Han uppges bland annat ha varit angelägen om att Gripenaffären skulle genomföras eftersom Saab "inte gick bra ekonomiskt", med hänvisning till en portugisisk Wikipedialänk. Det står i åtalet att Saab gick så dåligt att företaget begärdes i konkurs 2011.

Men Saab AB gick inte i konkurs. Åklagaren har förväxlat försvarsindustriföretaget med biltillverkaren Saab.

Inga kommentarer

Saab AB vill varken kommentera faktafelen eller åtalet i stort.

Vi konstaterar bara att varken Saab eller någon Saabmedarbetare är föremål för det där åtalet, säger företagets presschef Helene Lindstrand till TT.

Enligt riksåklagaren har Saab fört över 18 miljoner kronor till lobbyistföretaget Marcondes & Mautoni, vars ägare Mauro Marcondes och hans fru är två av de fyra åtalade. Enligt åtalet betalades sju av miljonerna sedan till en firma ägd av Lula da Silvas son Marcos Cláudio, som också åtalats, för att expresidenten skulle få sin efterträdare Dilma Rousseff att köpa de svenska stridsflygplanen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!