Affärsman gripen efter journalistmord

En av Maltas mest kända affärsmän har gripits i utredningen om mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia. Gripandet kommer dagen efter att regeringen erbjudit straffrihet åt en misstänkt inblandad om han delar med sig av bindande bevis för vem som ligger bakom mordet 2017.

20 november 2019 10:26

Yorgen Fenech greps av polis och soldater ombord på sin yacht strax före gryningen i samband med att han försökte lämna Malta.

"Vi har gripit en man som en del av vår utredning av mordet på Daphne Caracuna Galizia", säger en högt uppsatt poliskälla och tillägger att Yorgen Fenech är "en person av intresse" för fallet.

Yorgen Fenech är välkänd i Malta och blev uppmärksammad i samband med Panamadokumenten, en skandal som briserade 2016 och där den maltesiske affärsmogulens namn förekom i en skuldhärva som inkluderade högt uppsatta maltesiska politiker och Fenechs Dubai-listade bolag 17 Black. Daphne Caruana Galizia, känd som en tuff korruptionsgranskare, undersökte högt uppsatta personers kopplingar till Panamadokumenten när hon dödades i en bilbombsattack i oktober 2017.

Det är ännu oklart vad gripandet av Yorgen Fenech kommer att innebära på sikt, både när det gäller anklagelserna om penningtvätt och hans eventuella inblandning i mordet på Caracuna Galizia.

"En kraftstationsägare misstänkt för att ha mutat premiärministerns stabschef och energiminister har just arresterats i samband med min mammas mord", skriver Daphne Caruana Galizias son Andrew på Twihttps://twitter.com/acaruanagaliziatter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters