Pernod Ricard, världens näst största sprittillverkare, har cirka 10 procent av sin försäljning i Kina, där försäljningen på barer och restauranger tvärnitat till följd av spridningen av det nya coronaviruset. Enligt kinesiska myndigheter har viruset hittills krävt 1 350 dödsoffer och smittat omkring 60 000 personer.

På grund av viruset räknar Pernod Ricard med att helårsvinsten för det brutna räkenskapsåret bara växer med 2–4 procent. I senast föregående prognos räknade spritjätten med en vinsttillväxt på 5–7 procent.

Den radikalt sänkta prognosen kommer i samband med en halvårsrapport från Pernod Ricard, i vilken spritjätten levererar en oväntat stark vinst på 1,8 miljarder euro, en ökning med 4,3 procent exklusive rensat för jämförelsestörande poster. Analytiker hade i snitt räknat med en vinstökning på 3 procent.

Försäljningen under halvåret, som avslutades vid årsskiftet, steg 2,7 procent till nästan 5,5 miljarder euro. Även det var bättre än väntat.

I Kina lyfte försäljningen under räkenskapsårets första halvår med 11 procent, inte minst tack vare försäljningslyft för cognacmärket Martell.