Sanningen är att många gör misstaget att inte se över tillgångarna och sätta ett tak för utgifterna under semestern. Det lätt att hamna i en känsla av att ”det här är jag värd efter årets slit” och spendera mer än man tänkt.

Gör en budget och räkna ut vad du kan göra av med, helst per dag! Då behöver du inte ha en klump i magen och du minskar risken att göra av med för mycket pengar. Om man gör upp en rimlig budget är det ofta ganska kul att kunna hålla den. Kom ihåg att det är de enkla minnena som består – inte dem som kostar mest.

+ Om jag inte har hunnit spara och inte har råd att göra något kul på semestern?

Artikelbild

Semestra hemma med cykel, picknick och karta. Med egen matsäck och lite innovativt tänk kommer man långt. I Sverige har många museer gratis inträde och att bada kostar inget.

Under sommarmånaderna är det extra lätt att glömma bort att betala i tid och många åker på påminnelseavgifter på grund av slarv. Lösningen stavas autogiro – drömmen för alla som har svårt att komma ihåg. Lägg upp så många autogiron som du kan inför semestern. Därefter behöver du bara se till att det finns pengar på kontot i slutet av månaden. Om du väntar på en räkning och inte får den innan du åker iväg, kontakta företaget och be att få betala den direkt.

Sätt av tid och lägg in en påminnelse i mobilen för att med jämna mellanrum se över ställningen på kontot.

+ Om du har fått inkassokrav?

Betala räkningen, tillsammans med påminnelseavgift och andra krav. Har du glömt att betala och hamnat hos Inkasso, stå ditt kast och betala allt omgående.

Mobilen är din bästa vän – och på resan är den också ditt bankkontor. Det är smidigt att använda internetbanken för att hålla koll under ledigheten. Kontrollera att ditt bank-id är uppdaterat och bank-appen likaså. Inloggning med mobilt bank-id fungerar även utomlands. För över pengar mellan dina olika konton, så att du inte har för mycket på kontot som är kopplat till kortet du betalar med. I appen kan du godkänna e-fakturor, betala och föra över pengar när det behövs. En del banker har möjlighet till sms-bevakning av dina konton. På så vis kan du få en notis om att pengarna är på väg att ta slut eller om en räkning har kommit in.

+Om du inte kommer in på internetbanken och behöver föra över pengar?

Ring din bank. Kolla upp telefonnummer innan du drar på semester, så du har det nära till hands. Se också till att du kan logga in på telefonbanken utan problem.

Sommar är högtid för id-kapning. Att vara borta länge kan gör det fritt fram för bedragarna att beställa saker i ditt namn och vittja din brevlåda utan att du ens märker det. Om du har en vanlig postlåda är det smart att sätta ett lås på den. Be en granne tömma den regelbundet. Förvara pass och id-handlingar säkert och ha alltid uppsikt över ditt kreditkort. Hur lockande det än är: vänta med att berätta i sociala medier att du är på långresa! Då har du gjort det viktigaste för att skydda dig och din identitet.

+ Om du misstänker att du har blivit id-kapad?

Polisanmäl, spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen och fakturaköp på Klarna. På konsumentiq.se finns en bra lista att följa.

Bankkort är säkrare än kontanter, men håll noggrann uppsikt över kortet när du betalar så att ingen stjäl dina uppgifter. Att skaffa ett extra kreditkort är bra om du skulle råka bli av med det ena kortet. Läs också på om korten: vilka avgifter som tas ut för kontantuttag och vilka valutaväxlingspåslag som tillkommer. Jämför olika kort. I en del ingår även en kompletterande reseförsäkring.

+Om kortet har blivit stulet?

Spärra! Ha alltid med din banks telefonnummer för att spärra kortet. Observera att det ofta är olika nummer om man ringer från Sverige eller från utlandet.

När du har förberett dig för semestern och bara njuter i hängmattan; vad passar bättre än att förkovra sig i bra böcker om aktier eller hur du kan ta bättre hand om din privatekonomi? På så sätt kan du komma tillbaka utvilad och utbildad, och ta tag i din ekonomi till hösten.

Emma Perssons boktips:

+ ”Så här blir du miljonär i hängmattan”, av Per H Börjesson.

+ ”Hjärnkoll på pengarna”, av Elin Helander.

+ ”Den enkla vägen att lyckas med aktier”, Marcus Hernhag. (TT)