550 miljoner till länets bönder

Lantbruken i Östergötland får 550 miljoner kronor i gårdsstöd. Det är efterlängtade pengar för bönderna, som pressats hårt av årets torka.

4 december 2018 17:00

Denna gång kommer gårdsstödet på 550 miljoner kronor på rätt sida årsskiftet – det betalas ut på fredag. Peter Borring, ordförande för LRF Östergötland, intygar att stödet är välkommet.

– Pengarna är oerhört efterlängtade. 2018 har varit ett svårt år, som kommer att sätta stora avtryck i många lantbruksföretag. Hur stora beror mycket på vilka priser vi kan få ut för maten den närmaste tiden.

Borring betonar att det inte bara är lantbrukarna som kan glädja sig åt bidraget.

– Jag säger grattis till Östergötlands konsumenter, som får 550 miljoner kronor billigare mat. Utan gårdsstödet skulle maten ha kostar 550 miljoner kronor mer. Eller kanske 2 miljarder, med tanke på alla led som maten ska passera.

Tillsammans med miljöersättningar, som betalats ut tidigare under hösten, landar årets stöd på 700 miljoner kronor i Östergötland. Det innebär i snitt 215 000 kronor var till länets 3 260 lantbrukare.

Men fortfarande finns det stöd från åren 2015–17 som inte betalats ut.

– Eftersom arbetet med utbetalningarna av årets jordbrukarstöd fungerat bra kan vi nu lägga mer fokus på att komma ikapp med utbetalningar, säger Jonas Källming, lantbruksdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.

Peter Borring är kritisk mot att detta tagit så lång tid att åtgärda.

– Vi har ingått ett avtal med staten, att vi ska sköta marken på ett visst sätt. Vilka andra grupper skulle acceptera att man ingår ett avtal – och så släpar betalningen efter i tre år?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åke Alvin