180 000 berörs av Lufthansastrejk

En två dygn lång strejk lamslår Lufthansa. Inga av bolagets plan ska lyfta från flygplatser i hemlandet Tyskland.

I Sverige ställs totalt 18 avgångar med bolaget in.

7 november 2019 04:46

Kabinpersonalstrejken inleddes vid midnatt till torsdagen, sedan förhandlingar in i det sista misslyckats, och pågår till midnatt mot lördagen.

Under torsdagsdygnet väntas 700 av Lufthansas 1 100 flygningar i världen omfattas. På fredagen handlar det om 600 flyg, skriver AFP.

18 avgångar inställda

På Arlanda ställs hälften av alla avgångar med Lufthansa in under torsdagen och på Landvetter är tre av sju avgångar med bolaget inställda.

Status är att vi har tio avgångar med Lufthansa i dag och av dem är fem inställda, med start nu på morgonen, säger Robert Pletzin, presschef på Swedavia.

Under fredagen är fyra av totalt tio avgångar med bolaget inställda från Arlanda. Vid Landvetter ställs sex av totalt sju avgångar in.

Flygbolaget lovar att försöka minimera omaket för de "cirka 180 000 passagerare" som berörs globalt. Förutom fri ombokning ska de också i förekommande fall kunna välja tåg i stället, enligt AFP.

Kräver bättre betalt

Robert Pletzin kan inte svara på hur många resenärer i Sverige som drabbas av de inställda avgångarna. Han understryker att detta är informationen man har för tillfället och uppmanar resenärer att hålla sig uppdaterade.

Vi uppmanar resenärer att alltid ha kontakten med sitt flygbolag eller sin researrangör för den senaste informationen, säger han.
Det finns också information på vår hemsida och i appen.

Strejken har utlysts av fackförbundet Ufo, som bland annat kräver bättre betalt och bättre möjligheter till fast anställning.

Strejken träder i kraft samtidigt som Lufthansa presenterar sina senaste delårssiffror. I delårsrapporten, där vinsten för senaste kvartalet steg med fyra procent till 1,15 miljarder euro, varnar man för konsekvenser av ett allt högre bränslepris kombinerat med ett svagt konjunkturläge. Bolaget ska bland annat genomföra kostnadsbesparingar på dotterbolaget Austrian Airlines genom att årligen fram till 2021 spara 90 miljoner euro och personalnedskärningar kan inte uteslutas enligt bolaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP