Vad menas med billiga lån?

4 mars 2022 16:26

Enligt en analys av SCB väljer fler och fler svenskar att låna pengar. Det är trots att vi svenskar i genomsnitt spenderar mycket mindre pengar just nu på grund av den pågående coronapandemin. Enligt analysen har konsumtionslån i Sverige ökat med 44 %.

Fem år sedan låg summan för konsumtionslån på cirka 180 miljarder svenska kronor. Nu är summan 260 miljarder svenska kronor. Ett konsumtionslån är ett privatlån som inte är ett bostadslån. Det gäller allt från blancolån till fordonslån.

·      Ökat från 181 till 260 miljarder under fem år

·  Konsumtionslån är alla privatlån som inte är bostadslån

Faktorer som kan påverka ditt lån

Banker och långivare brukar göra en ordentlig bakgrundskoll på din ekonomi för att säkerställa att du kommer kunna betala tillbaka lånet du vill ta ut. De brukar vilja att du har en stabil inkomst, alltså ett fast jobb. Det är ett stort plus om du har haft samma jobb i flera år.

Du får inte ha några som helst betalningsanmärkningar eller skulder. Det är även viktigt att ha så lite kreditupplysningar som möjligt i ditt register, och att du inte har några småkrediter.

Något långivare ser väldigt positivt på är att du inte har alltför mycket kontokrediter eller för många kreditkort. Om du har till exempel tre kreditkort med en kreditgräns av 150 000 kronor på alla tre så kan du när som helst låna 450 000 kronor. Detta medför en osäkerhet.

Om det finns något långivare inte gillar är det osäkerhet. Något långivare brukar se väldigt positivt på är också om du äger en bostad värd mer än ditt lån, alltså att du har en bostad med ett övervärde.

Hur en låneportal kan hjälpa dig

En låneportal är en tjänst där du kan jämföra oftast flera hundra olika långivare för att hitta den optimala långivaren för dig. En optimal långivare är en som erbjuder lån med bra villkor och låg ränta.

Då banker och långivare tävlar med varandra för att erbjuda det absolut bästa lånet med lägst ränta är det hög chans att du för ett lån med bättre villkor och lägre ränta än om du hade åkt runt och besökt olika banker för att hitta det bästa lånet.

Låneportal får enligt svensk lag inte propsa på dig med svag ekonomi att ta ut ett lån. Det är som ett säkerhetsnät som gör det mycket säkert för dig att låna pengar genom en låneportal.

De är även väldigt bra på att upplysa dig som användare om vilka regler som gäller, och är också väldigt tydliga med vilka räntor och villkor som gäller för varje långivare. Det är även alltid gratis att jämföra lån hos en låneportal. De får istället en liten peng för att leda dig till banken.

Jämförelse av billiga och dyra lån

Det är stora skillnader mellan dyrare och billiga lån när de kommer till ränta och hur svårt det är att bli godkänd. Ett billigt lån har väldigt höga krav och vill att du som låntagare har ett fast jobb, inga betalningsanmärkningar eller skulder, bland annat. Räntan för ett snabblån, eller SMS lån brukar vara runt omkring 34 %. Det är stor skillnad mellan de 34 procenten på snabblån och räntan på ett privatlån. Där brukar istället medianen vara runt omkring 6 %. 

Från

privatlån24.se