Köpstopp – 5 tips för att spara pengar

21 april 2022 16:45

Har det blivit lite väl mycket onödig konsumtion den senaste tiden?

Allt fler svenskar testar att i dag att leva med köpstopp – en period där du inte köper mer än det nödvändiga.

Det sparar dig inte bara pengar utan även tid, samtidigt som det är bra för miljön. Här går vi på Advisa genom våra bästa tips för dig som vill testa ett köpstopp för att spara pengar.

Vad är köpstopp?

Ett köpstopp är var det låter som – ett stopp för köp. Ofta brukar man säga att man inte får köpa något alls utanför det absolut nödvändiga, men alla kan sätta sina egna ramar för ett köpstopp.

Kanske är det framför allt kläder du vill sluta köpa, eller så vill du sluta äta ute så mycket. Hur länge köpstoppet ska vara bestämmer du också själv. Att prova en månad är vanligt.

Men hur som helst kan köpstopp innebära en stor utmaning. Därför har vi på Advisa här sammanställt våra bästa tips för att spara pengar genom ett köpstopp.

Sätt realistiska mål för köpstoppet

Självklart finns det imponerande historier med personer som kunnat spara upp till 100 000 kronor genom att ha köpstopp ett helt år. Men vill du spara pengar genom ett köpstopp för första gången är det bättre att sätta ett kortare mål.

Har du för svåra mål är det lätt att tappa suget, samtidigt som det ger en kick att fortsätta när du fixar dina mål! Prova gärna en vecka till att börja med. Lyckas du med det så kan du prova en månad.

Gör en budget och lägg undan sparade pengar

Se över dina utgifter och lägg de i två kategorier. Allt nödvändigt, som hyra, mat och telefoni hamnar i en kategori, samtidigt som all “onödig” konsumtion får hamna i den andra.

På så sätt kan du se hur mycket pengar du har möjlighet att spara genom ett köpstopp. Du kan sedan direkt lägga över de pengarna på ett sparkonto för att stoppa dig från att använda dem.

Se över abonnemang och samla lån

Visst finns det vissa abonnemang som du måste ha, men du har säkert också en hel del “nöjesabonnemang” som står och tickar. Se över till exempel streamingtjänster, vissa kanske kan få ryka under ett köpstopp?

Ett bra sätt att minska dina utgifter är också att samla dina lån. Advisa kan hjälpa dig med att baka ihop flera av dina lån till ett stort och därmed sänka din totala ränta. Genom Advisa skickas din förfrågan ut kostnadsfritt till 37 långivare, och du kan välja det som är mest förmånligt för dig. Ett life hack för att spara pengar även efter ditt köpstopp!

Budgetera uteätandet

Ibland är man på språng och det kan vara svårt för vissa att ta bort restaurang- eller kafémat helt från sina utgifter.

Men se då till att ha en budget för ditt uteätande under ditt köpstopp, så att restaurangbesöken blir allt för många.

Ha ett sparmål med köpstoppet

Det är alltid roligare att spara mot en belöning. Vill du köpa ny bostad? Skaffa ny bil? Åka på en drömresa? Om du vet varför du har köpstopp blir det lättare att spara mer pengar.

Sätt bara inte en maxad shoppingdag som ditt sparmål – då är det risk att du halkar in i gamla vanor direkt igen.

Förhoppningsvis kan du genom ett köpstopp inse vilka utgifter du har som är onödiga och få bort dem ur ditt liv även i längden. Lycka till!

Från

Advisa.se