Koffeintabletter- en lagom dos är alltid bäst

28 april 2022 16:23

Att ta en kopp kaffe är mer eller mindre en svensk tradition, framför allt i fikarummet och för att piggna på morgonen. Koffein har flera positiva egenskaper som att bidra till inlärning och till att få en energikick, men för höga doser är inte bra.

En överdos med koffein kan ha mycket obehagliga biverkningar, bland annat hjärtklappning, yrsel och framkalla ångest. Därför gäller det att hitta en balans i intaget av koffein för att få de positiva effekterna. Alla tycker inte om att dricka kaffe och väljer istället koffeintabletter som är lätta att dosera för att prestera lite bättre på arbetet eller på träningen.

Läs en guide som gör det lättare att dosera rätt

Det finns en guide till bra koffeintabletter som gör det lättare att hitta rätt dos och förhindra att överdosera. Med rätt dos går det att få lite extra ork, det kan vara efter lunchen och inför det där viktiga kundmötet när det gäller att vara sitt allra mest skärpta jag.

En person som inte är van vid koffein bör vara försiktig med dosen i början. Ofta motsvarar en tablett ungefär två koppar kaffe, en van kaffedrickare känner troligen ingen större effekt. En person som vanligen inte dricker kaffe bör undvika en koffeintablett direkt innan det viktiga mötet med kunder.

Varför är koffeintabletter populära?

Koffeintabletter har blivit populära då det är ett lätt sätt att få extra ork. Lagom doser koffein motverkar orkeslöshet och trötthet, många känner sig mer skärpta mentalt och får en positivt fysisk effekt. Det är egenskaper som passar lika bra på arbetsplatsen som inför träningen.

Koffein stimulerar central nervsystemet och vid intag går det att få effekt mycket snabbt. Koffeintabletter är ett av de enklare sätten att kunna dosera koffeinet mer exakt. Det kan vara studenten som behöver energi att klara av studier inför tentamen som för att vara mer fokuserad på arbetsuppgifter.

Viktigt att tänka på med koffeintabletter

För att få de positiva effekterna är det alltid bra att följa exakta doseringen som rekommenderas. Det inkluderar även att ta i beräkning naturliga källor till koffein, inte bara kaffe utan även mörk choklad, energidrycker och coladrycker. Eftersom koffein även är ett aromämne kan det förekomma i flera olika typer av produkter vilket framgår i ingrediensförteckningen

Koffein har många positiva effekter men alla bör inte äta koffeintabletter. Gravida och ammande ska begränsa sitt intag av koffein. Barn är känsliga för koffein och produkter som innehåller koffein bör förvaras utom räckhåll, framför allt för barn som är under fem år.

Alla reagerar inte positivt på koffein, vanligt tecken är att hjärtklappning och illamående vid överkänslighet. Det är även viktigt att observera att mycket stora doser av koffein kan ge allvarlig förgiftning.

Från

bigheart.se