Annons

De har Skandinaviens största in-store växthus

På Ica Maxi Tornby händer det grejer och arbetet med det växthus som butiken kommer att odla sina egna grönsaker i fortsätter framåt, och snart kommer kunderna kunna använda butikens närodlade örter och sallader i sin matlagning.

Linköping 10 maj 2021 16:31
Detta är en annons som är köpt av ett företag.

Det mesta är hopskruvat, drygt 300 lampor är installerade och växthuset är redo att tändas upp. 

— Snart slår vi på elen och ser till att kalibrera hela systemet så det får rätt klimat, vind, vatten och så vidare. Det är många faktorer som ska stämma. Vi kommer att testköra allt i datamiljö för att försäkra oss om att alla värden stämmer och är konstanta. Den 17 maj sätter vi de första fröna i jorden, vilket är något som vi i butiken kommer att filma och dela med oss av, berättar Johan Vanselius, butikschef på Ica Maxi Tornby. 

Det som kommer att odlas har nu även fått ett namn, ”Lundvalls Gröna”. 

— Vi landade i att kalla våra egenodlade grönsaker för ”Lundvalls Gröna”. När vi skulle döpa butikens blomsteravdelning röstade personalen fram ”Lundvalls Blommor”, och då föll det sig naturligt att spinna vidare på det och skapa en helhet, berättar Tomas Lundvall, Ica handlare på Ica Maxi Tornby. 

Inom en snar framtid kommer butikens kunder kunna ta del av så närodlade örter och sallader som det går att få. Basilika, timjan, koriander, mynta, persilja och dill är de kryddor som kommer att odlas upp i växthuset, tillsammans med ekbladssallad, röd ekbladssallad, krispsallad och romansallad. Med andra ord kommer det finnas ett brett hållbart odlat sortiment att ta del av. 

— Vi kommer inte kunna ha hundra procent kapacitet från dag ett, men vi kommer snabbt att nå dit. Målet är att i framtiden bli helt självförsörjande. För att minska risken för svinn är mängden vi odlar baserad på försäljningsstatistik och vi kommer allt eftersom kunna göra justeringar, berättar Eric Eklöf, affärsutvecklare på Ica Maxi Tornby. 

Själva processen som kommer att ske i växthuset styrs av ett väl utvecklat system som övervakas av Swegreen, det företag som förser butiken med utrustning och information när det kommer till odlingen. Personalen på Ica Maxi har arbetsuppgifter som tar cirka fyra timmar per dag att utföra. Med ett så-schema att utgå ifrån planterar de sina frön och låter dem förgro innan de flyttas till en avdelning som kallas för ”barnkammaren”. Där får groddarna växa till sig innan de återigen flyttas, och denna gång in i själva odlingsbädden där de kopplas på ett speciellt vatten- och näringssystem. Efter ungefär två veckor är de färdiga att skörda och redo för försäljning. 

— Vi sår, vi flyttar plantorna och vi skördar. Det är en enkel process vi gör som ger ett fantastiskt resultat. Eric kommer att vara ansvarig, men flera av vår personal kommer att utbildas i arbetet, menar Tomas Lundvall. 

I butiken är kunderna nyfikna på vad som pågår bakom draperierna och i entrén står det nu ett ställ med flyers där kunder kan läsa om den satsning Ica Maxi valt att göra och vad den egentligen kommer att innebära, både för kunden och för butiken och miljön. 

— De man träffar och pratar med, både i butiken och utanför, vill veta hur allt kommer att fungera, när vi kommer börja odla och när de kommer kunna ta del av våra nya varor. Än så länge kan våra kunder läsa sig till informationen eller fråga oss i butiken, och vi kommer även att montera en stor bildskärm som med rörligt material kommer visa hela processen, berättar Tomas Lundvall. 

Ica Maxi har fått positiv och nyfiken respons från kunder och andra parter som fått höra vad som pågår i butiken. 

— Vi har fått respons från både andra städer och länder som vill lyfta det vi arbetar med. Det här är just nu Skandinaviens största in-store växthus och det ger ett eko som till och med sträckt sig hela vägen till Holland som hört av sig och vill veta mer. Även andra företag har bokat in sig på möten hos oss för att bli inspirerade att göra liknande satsningar, så det är väldigt roligt, berättar Johan Vanselius. 

Om endast några veckor står växthuset färdigt och redo att starta nästa kapitel för Ica Maxi Tornby – ett kapitel som sätter butiken på kartan och är ett första steg mot en mer hållbar framtid. Under vecka 22 blir det invigning och en hel del överraskningar väntar för butikens kunder. 

— Vi kommer att försöka fira så gott vi kan i den anpassade situation vi befinner oss i, men ett invigningsband kommer att klippas och våra kunder kommer att få exklusiv tillgång till vårt nya egenodlade sortiment, berättar Johan Vanselius. 

Växthusets topp 3-lista!

Tre fördelar med Ica Maxi Tornbys satsning på att odla i eget växthus:

✔️ Att odla med en automatiserad odlingslösning resulterar i upp till 99% lägre vattenåtgång än om man odlar utomhus i jord.  

✔️ Första gången plantorna transporteras är när de följer med kunderna hem. I vanliga fall färdas grönsaker i snitt 300 mil. Detta gör att Ica Maxi kan minska sin klimatpåverkan avsevärt mycket. 

✔️ Kunderna kommer kunna njuta av örter och sallader med doft, smak och konsistens av högsta kvalité! 

 

Ica Maxi Tornby
Telefon: 
013-36 47 00

Mejl: 
kundkontakt.linkoping@maxi.ica.se

Adress: 
Västra Svedengatan 12

58273 Linköping

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Affärsliv.