Att köpa eller hyra - det är frågan

14 juni 2022 08:23

Detta inlägg är en annons

Alla människor står ibland inför ett vägskäl då det är dags att ta ett beslut som tar en i ena eller andra riktningen. I tidig ålder kan det handla om vardagliga saker som till exempel vad du ska tillbringa eftermiddagen med - och lite senare i livet kan det handla om studieval eller var du vill arbeta. Ett viktigt vägskäl i livet är naturligtvis att bestämma hur du vill ha ditt boende. Inte bara hur och var du vill bo, utan även vilken form du vill ha på boendet - ifall du ska investera pengar och köpa ett hus eller radhus. Eller om du ska satsa på att betala en insats för en bostadsrättslägenhet.

Fördelar och nackdelar med att köpa boende

Om du till exempel letar efter lediga lägenheter i Linköping bör du först fundera över vilka för- och nackdelar som finns med de olika formerna av boende. Det kan också påverkas av var någonstans i livet du befinner dig och vad dina planer är. Det är alltid ekonomiskt försvarbart att investera i ett boende på lång sikt - men du bör ha i åtanke att det alltid kräver en stor summa pengar i början. Detta innebär vanligtvis att du behöver låna pengar som tar många år att betala tillbaka - om du ens hinner betala tillbaka hela lånet så länge du har kvar boendet. Den stora fördelen att köpa boende är då att du äger boendet och kan senare sälja det för att kanske gå med vinst.

Stannar på en plats längre

En nackdel med att äga sitt boende är att du aldrig är säker på vad det kommer att kosta i månaden med tanke på att räntan kan gå upp. En annan nackdel som många inte tänker på är att du själv måste betala för alla renoveringar eller om något går sönder - vilket även det kan påverka din privata ekonomi. Att äga ett boende gör ofta så att du stannar på en plats längre och kanske inte tar alla de erbjudanden om jobb eller studier du annars skulle kunna göra. Detta kan påverka ditt liv så att du inte utvecklas i samma takt som du annars skulle gjort. 

Fördelar och nackdelar med att hyra boende

Den största fördelen med att hyra ett boende är att du slipper lägga ut så mycket pengar på att köpa något eller att betala för en insats. Detta gör att du slipper ta lån som du blir fast med under en lång tid framöver. En annan fördel är att du alltid vet din månadskostnad då den alltid är densamma - eller om den höjts så vet du om det i god tid innan. Du får inga finansiella överraskningar i form av höjda räntor. Utöver detta så är det inte du utan din hyresvärd som är ansvarig för de renoveringar som behövs eller för att ersätta trasiga vitvaror eller annat som gått sönder. 

Flexibelt boende

Det är också lätt att Hitta bostad på Bostadslistan.se där det finns hyresrätter över hela Sverige. Att hyra ett boende är också väldigt flexibelt då du lätt kan byta form av boende, hur stort du vill bo, var du vill bo men även hur länge du vill bo där. I Sverige idag är det mer och mer vanligt att du har möjlighet att jobba hemifrån - vilket betyder att du kan bo i princip var du vill utan att vara fast på en plats nära ditt jobb. Folk flyttar som aldrig förr och som vi lever idag krävs en rörlig bostadsmarknad för att täcka det behov av flexibilitet som uppstår. Den flexibiliteten hittar vi i hyresmarknaden.

Vad många inte tänker på är att du själv kan annonsera ifall du letar efter ett specifikt boende. Meddela eventuella framtida hyresvärdar var, när, hur och hur länge du söker boende - men se även till att sälja in dig genom att nämna en stabil ekonomi och tidigare referenser.


 

Från

bostadslistan.se/