Svärta, humor och döden

Svärta, humor och döden. På lördag öppnar utställningen ”Varats olidliga tröghet” på Arbetets museum.

15 mars 2019 06:00

Här möts och samarbetar Mathias Leclér, Uppsala, med fotografen Per Englund, bosatt i Stockholm och Victor Johannesson, bosatt i Åmål, i bilder och texter, i en tredelad utställning.

Mathias Leclér står bakom Villfarelser, som började med bilder, äldre fotografier från 1880 till 1969, med kort text, på Instagram, och blev till två böcker.

– Det är mina tankar om livet och döden, säger Mathias Leclér.

”Humor med jävligt mycket allvar” är parollen för Villfarelsers svartvita satir.

Leclér tycker om att arbeta i projekt, tillsammans med andra, och tog kontakt med fotografen Per Englund, vars bilder, med ett personligt dokumentärt anslag, samtidsskildringar, snapchatbaserat enkelt fotografi, fångat honom.

– Jag blev helt betagen över svärtan och mörkret och att kunna fånga något så viktigt, som talade till mig väldigt starkt, säger Mathias Leclér.

De började skicka bilder och texter emellan sig. Resultatet blev en bok som kom i höstas, ”Ingen panik ångest”, och syns nu även i utställningsdelen ”Englund/Villfarelser, allvar med en svart droppe humor”.

När Englund fotograferat en Jesusstaty som tappat sin hand låter Leclér Jesus vråla: ”Satan, var är min hand?”.

Det andra samarbetet är mellan Mathias Leclér och Victor Johannesson, som ritar och målar och använder sig av egna texter. Han har skapat karaktären Depressiva Döden, ett tanigt, tandlöst skelett.

– Det är en karaktär som föddes ur en sjukskrivning och på något sätt speglade hur man kände sig på insidan. Och så tyckte jag att det var jävligt roligt med en karaktär som Döden, som är för deppig för att jobba, säger Victor Johannesson.

Han beskriver det också som en slags terapi för att bearbeta jobbiga tankar.

Också här började det i sociala medier för att sedan, hösten 2017, bli en bok, ”Fan vad trist, Depressiva Döden”.

I samarbetet Villfarelser & Döden möts de båda karaktärerna, Leclérs Villfarelser och Depressiva Döden, i en dialog, där Johannesson ritat över Leclérs bilder, ritat in Mathias och Döden. Det har också blivit en bok som nu släpps: ”Ofrivilliga samtal” av Villfarelser & Döden.

Vad är det som förenar er tre?

– Ett inneboende mörker, och att skämta om det som är jobbigt, svarar Mathias Leclér.

Han säger också den svarta humorn berör, att den visat sig kunna göra skillnad i människors liv.

Utställningen, som består av ett antal bilder från de olika bokprojekten, pågår från den 16 mars till den 19 maj.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren