Spännande teaterår väntar

Fars om en fars, cirkusakrobatik med en industrirobot (!) och rockmusikal om ett yxmord: på tisdagen presenterade Östgötateatern sin repertoar det kommande spelåret.

7 augusti 2019 16:00

Östgötateatern bjöd på tisdagen in till pressträff på den nya "X-scenen" (Lilla Teatern på Repslagaregatan 9) för att presentera repertoaren spelåret 2019-2020. Det visar sig att det väntar en hel del intressanta uppsättningar framöver. Teaterchefen Nils Poletti – som tillträdde för ungefär ett år sedan – hälsade välkomna och presenterade sedan Ung scen/öst som i år har det övergripande temat "Hemligheter" (vilket för övrigt också är namnet på en av de klassrumsföreställningarman kommer att genomföra). Mer om Ung scen/öst i en kommande artikel.

När det gäller de större uppsättningarna på stora scenen sticker en ut, det kan nämligen handla om en Sverigepremiär (21 september) för ett riktigt storverk: Goethes "Faust 2".

– Regissör är Rickard Turpin och i rollen som djävulen ser vi Lotta Ramel. Det här anses vara ett verk som är omöjligt att göra och jag tror inte det någon gång gjorts så ingående, säger Nils Poletti som tillägger att det blir en stor ensemble på 15 personer som kommer att spela i denna spektakulära och svängiga historia.

Spektakulär kan man också kalla cirkusföreställningen "The last fish" (kommer till Norrköping i November) som innefattar sju personer och en industrirobot. Bakom detta koncept står Magali Bancel som på tisdagen tar plats bredvid Nils Poletti efter att ha visat en film från repetitionerna.

– Jag hade ett tema och en vision, sedan har vi som deltar jobbat fram den här föreställningen gemensamt, berättar Magali Bancel som tillägger att det handlar om en ganska så unik show.

– Att arbeta med robotar på det här sättet har inte gjorts förut, det blir som en mekanisk "superman" som kan utföra exakta rörelser varje gång. Det känns som det här är stilbildande och vi vet att många tittar på oss nu runtom i världen.

Spelåret vore inte komplett utan en musikal: i vår sätts rockmusikalen "Lizzie" upp – för första gången i Sverige. Det handlar om ett välkänt rättsfall i slutet av 1800-talet där en familj yxmördades och yngsta dottern (Lizzie Borden) blev anklagad för morden (sedermera frikänd). Här finns fyra kvinnliga karaktärer och det utlovas mycket av viktoriansk stämning – musiken däremot är inspirerad av 1970, och 1980-talsmusik.

– Den kommer att bli en riktig kioskvältare: musikalen är spännande med mord, rock, lesbisk kärlek och blod, det blir toppen, säger Nils Poletti.

Det kommer också att bjudas på fars när "Rampfeber" sätts upp i regi av Pontus Plaenge och med Tobias Almborg i huvudrollen.

– Det handlar om en regissör som ska sätta upp en fars och mycket går åt helvete som det brukar göra i farser – det är alltså en fars om en fars kan man säga, berättar Tobias Almborg som tycker denna klassiker är mycket rolig.

Tobias Almborg kommer också att återkomma med talkshowkvällar på fredagar i höst, dessa kommer att äga rum på Café Gycklaren i Stora Teatern. Det blir också livemusik-quiz (Café Gycklaren) med Ann-Sofie Andersson Kern och Caroline Harrysson och mycket annat. På nya X-scenen sker premiären den 23 augusti med "Har du blivit född": en uppsättning om föräldraskap som ska innehålla "sketcher, dans sång och kanske lite naket" som det uttrycks i programmet.

Nils Poletti har nu alltså varit teaterchef på Östgötateatern i ett år och har lagt sitt första helt egna program.

Hur manifesterar sig din egen vision i årets repertoar?

– Jag tycker att all konst ska ha ett visst mått av humor så det är viktigt för mig. Teatern måste vara till för fler olika slags människor och vara spännande för många – vara inbjudande. Sedan brukar jag säga att Östgötateatern var bättre förr, med det menar jag att alla vände sig hit för att se vilka nya musikaler som spelades, vi var trendsättande och dit vill jag igen, säger Nils Poletti.

– Vi ska inte vara rädda för att sätta upp nyskrivna musikaler. Vi som skattefinansierad institution ska ta ansvar för att testa och våga misslyckas. Ja, min linje är nog just det: humor och risktagande.

Det finns mycket mer att upptäcka i årets program: ett fullständigt sådant finns på www.ostgotateatern.se och där kan man nu också köpa årets abonnemang.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa