Som Norrköping såg ut förr

Anna Österbergs bildskatt låg undangömd i många år. Tack vare Willy Forsströms idoga arbete och blick för gamla bortglömda Norrköpingsmiljöer finns nu det fascinerande bildmaterialet tillgängligt för allmänheten i form av boken "Norrköping före grävskoporna".

14 juni 2019 12:00

Anna Österberg måste ha varit en alldeles speciell kvinna. Född i Uppsala 1897 kom hon med familjen till Norrköping 1905. Som vuxen ägnade hon mycket tid åt att flanera längs Norrköpings gator med sin kamera i högsta hugg. Från mitten av 1950-talet till början av 1970-talet dokumenterade hon hur Norrköping undan för undan bytte skepnad när de gamla husen revs och de nya stadsmiljöerna formades.

När Anna Österberg dog fick släktingar, däribland forne Sleipnerordföranden Göran Österberg, överta bildsamlingen bestående av cirka 350 färgdior. Så småningom skänktes bildskatten till Föreningen Gamla Norrköping. Det var där Willy Forsström hittade den.

– Jag föreslog att vi skulle publicera en del av bilderna i form av en bok, säger Willy Forsström.

– Hellre det än att de bara låg utom räckhåll för allmänheten. Föreningen var inne på samma linje och jag satte igång. Det blev ett omfattande arbete som inleddes med att jag scannade in alla bilder digitalt. Det var redan gjort en gång men nu "städade" jag bilderna och använde en högre upplösning. Anna Österbergs bilder var redan fina i original och man förstår att hon var en duktig fotograf och hade en bra kamera.

I boken förekommer cirka 120 bilder som alla försetts med Willy Forsströms personliga bildtexter.

– Jag har tagit reda på så mycket som jag kunnat om varje kvarter eller hus som syns på bilderna, berättar han.

– Inte så mycket fokus på vem som varit arkitekt eller byggmästare utan snarare berättelser om de verksamheter som har bedrivits i husen. Affärer, caféer och liknande. Bilderna följer en kronologisk ordning och man kan använda boken som underlag för en egen stadsvandring.

Willy Forsström har skrivit böcker om Norrköping förr. Då om en stad i kollektiv rörelse och hans spårvagnsbok "Gula faran" är en lokal klassiker. I arbetet med "Norrköping före grävskoporna" slogs han framför allt av en sak.

– Jag blev nästan chockad över att upptäcka hur mycket av centrala Norrköping som har rivits. Mycket mer än vad jag trodde. Tyvärr saknar vi riktigt gamla hus i vår stad och totalsaneringen av hela kvarter under 1960- och 70-talen förstörde till stor del Norrköpings årsringar.

"Norrköping före grävskoporna" ges ut av Trafik-Nostalgiska Förlaget.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gunnar Hagberg 0768–408328